Már régóta vonzott ez a romantikus név: a balatonszentgyörgyi Csillagvár. Milyen hangulatos lehet! Csillagok vannak a tornyán? Csillag van az ablakok rácsán?  A valóság viszont még ennél is izgalmasabb! Ráadásul a világon egyedülálló!

img_20180730_225343.jpg

Ugyanis a csillag nem csupán egy toronydísz vagy kovácsoltvas ékesség  – hanem maga az épület csillag alakú! A romantikus lelkű Festetics gróf egyébként vadászháznak használta ezt a tizenkilencedik század első felében épült várat, de mivel nemcsak ő volt romantikus, hanem a reformkorban ez divatirányzat volt, nemsokára sáncokkal, árkokkal tette még középkoribbá.

Múzeum a Csillagvár épületében. És a környékén

Aminthogy a benne levő múzeum egy része is a középkort vetíti elénk: az alsó szinten panoptikumot rendeztek be. Na, bevallom, amikor ezt meghallottam, kirázott a hideg, valahogy az összes középkori panoptikum a kínzásokat szereti bemutatni – nem túl gyerekbarát módon. Szerencsére itt a legvéresebb látvány egy korabeli fogorvos volt (amúgy persze tisztességes szakmáját tekintve kovács), egyébként pedig falusi csendéletek, pap, földesúr, úrasszony, végvári vitézek, berendezett füstös konyha, egy kincsesláda (úúúú, Anyaaaaaa, szerinted ez igazi arany?), és hát… nos igen… a gyermekek fejlett humorérzékét megcélozva egy középkori mellékhelyiségbe is betekintést nyertünk egy kis kukucskálón, ahol egy parasztember ült éppen. 🙂

img_20180730_230346.jpg

A vár egyébként nem nagy, aminek óriási előnye, hogy a gyerekek nyugodtan szaladgálhatnak, felfedezhetik, nem nagyon tudnak elveszni. 🙂 Ha felrohannak a várak elmaradhatatlan kellékén, a csigalépcsőn, máris megtalálják a történelmi divatbemutatót. Valami ötven babán kísérhetjük végig az ősmagyaroktól a huszárokig a harci divat fejlődését. Bár nyilván a gyerekeknek is tetszik a sok színes csoda, mégis ez a rész inkább a felnőtteknek szól. Szerintem.

img_20180730_230420.jpg

A pincével ellentétben, ahol a Hagyományos Vadászati Módok kiállítás található. Társaságunk egyik tagjának édesapja hobbiíjász, így a kisfiú szakértő magyarázatokkal mutatta be a magyar íjat, angol íjat, szkíta íjat, de az igazi izgalmak egy fekete függöny mögött rejtőztek. Egy kis titkos helyiségben ugyanis az éjszakai erdőt rendezték be, és egy suttogó férfihang avatta be a hallgatókat a különféle hangok és hozzájuk tartozó állatok titkaiba. Megint csak dicsérni tudom a múzeum berendezőit. Azzal, hogy nem egy tévén ment a műsor, hanem a fekete függöny mögött suttogó hang adta elő a dolgokat, elképesztő hatást tett a gyerekekre: ötször is visszamentek, és háromszor is végighallgatták alkalmanként a műsort.

img_20180730_231202.jpg

A parasztudvar

Amikor aztán már tényleg megunták, jött az udvar! A parasztudvarban megtalálható a legtöbb háziállat a nyuszitól a csacsiig, a gyerekek azt sem tudták, melyikhez rohanjanak oda. Aztán ha ez is unalmassá válik, még mindig folytatódnak a kalandok, hiszen egy kedves kis játszótér is várja a gyerekeket, van még óriási hajómakett, egy parasztházban babamúzeum, de meg is ebédelhetünk a csárdában (mi ezt nem tettük meg, úgyhogy ennek élményértékéről sajnos nem tudok beszámolni). Elég sok programot is szerveznek, solymászbemutatótól a sörkóstolóig, érdemes felkeresni a múzeum honlapját is.

img_20180730_231515.jpg

Összességében szuper programnak bizonyult a balatonszentgyörgyi Csillagvár, ezért mindenkinek szívből ajánlom, aki esetleg hűvösebb időben látogat a Balatonhoz. Vagy csak nem szeret egész nap strandolni. Mert van ilyen. A hétvégén találkoztam egy ilyennel. Eddig én sem hittem el! 🙂

Mit érdemes még megnézni a Csillagvár környékén?

Balatonfenyves és a Berek

A nyugati medence vége

Keszthely és környéke

Ha tetszett, amit olvastál, gyere és csatlakozz MinaVidi Facebook  vagy Instagram oldalához, vagy maradj itt a blogon, ahol további ötleteket találsz balatoni kirándulásokhozegyütt töltött időhözmeséléshez és megnézheted fotóimat is.  

Vagy olvass bele mesekönyvembe, amiben két balatoni tündérke egy régi legenda nyomába ered, hogy kiderítsék, hova tűntek az óriások, akiknek köszönhető a Balaton születése.  Itt meg is tudod rendelni, hogy legyen saját példányod is!

könyv mockup