Nálatok is automatikusan a kukában landol a retek levele? Eddig nálunk is, de mostantól azért nem lesz mindig így! Ugyanis kipróbáltuk, milyen levest lehet belőle készíteni. És nem bántuk meg! Íme a reteklevélleves elkészítése:

A reteklevélleves hozzávalói

  • egy csomag retek levele (lehetőség szerint bio vagy a saját kertünkből)
  • egy fej hagyma
  • egy krumpli
  • egy gerezd fokhagyma
  • zöldségleves alaplé (akár kockából)
  • 1 dl tejszín
  • só, bors, őrölt szerecsendió

Elkészítése

Első lépésként pucoljuk meg a hagymát, kockázzuk fel, és tegyük fel kevés olajon vagy vajon dinsztelni. Amíg pirul, pucolhatjuk a fokhagymát, krumplit, a fokhagymát fokhagymanyomóval apríthatjuk, a krumplit vágjuk kis kockákra. Amikor a hagyma kezd üvegesedni, mehet rá a fokhagyma, rövid pirítás után a krumpli, öntsük fel az alaplével.

Amíg a krumpli puhul, jó alaposan mossuk meg a retekleveleket, aprítsuk fel durvára (nem kell túltolni, úgyis jön még a botmixer). Ahogy kész, már mehet is a levesbe.

Amikor a krumpli megpuhult, botmixerrel pürésítsük, a tejszínnel öntsük fel. Rottyantsunk még egyet rajta, majd tálaljuk. Én retket használtam levesbetétként, de lehet pl. csírát is. Meg persze bármit, nálunk a bolti levesgyönggyel bármilyen krémleves eladható a gyerekeknek. 🙂

Egészségetekre!

Ha tetszett, amit olvastál, gyere és csatlakozz MinaVidi  Facebook   vagy Instagram oldalához, vagy maradj itt a blogon, ahol további ötleteket találsz balatoni kirándulásokhozegyütt töltött időhözmeséléshez és megnézheted fotóimat is.  

Vagy olvass bele valamelyik könyvembe, a balatoni mondákat és legendákat összegyűjtő Csodák tavába, vagy az apróbbaknak szóló meseregényembe, amiben két balatoni tündérke egy régi legenda nyomába ered, hogy kiderítsék, hova tűntek az óriások, akiknek köszönhető a Balaton születése.  Itt meg is tudod rendelni, hogy legyen saját példányod is!