Nyár. Vendégek. Levendula.

Fogadjuk vendégeinket könnyed francia eleganciával, Provance ízével, a levendulával! 5 egyszerűen elkészíthető levendulás finomságot mutatunk be. (Azért készüljünk B verzióval is a vendégeknek, mert a levendula elég megosztó növény. Például mivel édesanyám molyirtásra használta gyerekkorunkban, nővérem minden kínálásomat azzal utasítja vissza, hogy nem kér molyirtós kekszet és szörpöt. :-))
img_20180613_211302.jpg

1. Levendulazselé

Mindaddig nem tudtam, hogy kisfiam nagy rajongója a zselének (talán ő sem), míg egy tengerparti nyaraláson a szálloda svédasztalán rá nem lelt a desszertek között. Egy héten át mindennap azt ette. 🙂 Aztán amikor múlt héten az újonnan megnyílt pesterzsébeti Vakvarjú Csónakházban a kacsamell mellé levendulazselét is tálaltak, amit rögtön el is kért a tányéromról, kislánykámmal egymásra néztünk, és már tudtuk, mit készítünk a hétvégén. Elküldtük hát a fiúkat a partra szörfözni, és neki is álltunk. Először is kerestünk egy receptet, ami az étterem kifinomult ízvilágánál jóval gyerekbarátabbnak ígérkezett: édesebbnek és aromásabbnak. És nekiálltunk.

Hozzávalók:

  • Levendulavirág
  • 15 deka cukor
  • 4 dl víz
  • 1/2 citrom leve
  • 8 csapott kanál étkezési zselatin
A cukrot felforraljuk a vízzel, citrommal, beleszórjuk a levendulavirágot, hagyjuk állni. Negyedóra múlva leszűrjük, mehet bele a zselatin és folyamatos kevergetés mellett újra melegítjük. Majd hagyjuk lehűlni, megdermedni. Mi felvágtuk kockákra azután, hogy megszilárdult. Desszertként magában is fogyasztható, de tálalhatjuk húsok mellé, fagyihoz, más édességhez is.

img_20180611_202217.jpg

2. Levendulás keksz

Az idei levendulaszezont ezzel a pompás keksszel indítottuk, azóta többször is készült, de még nem sikerült eltalálni azt az adagot, ami nem fogy el rögtön. 🙂 Omlós, puha, villámgyorsan elkészül, akár a vendégvárás előtti utolsó percekben is nekiláthatunk, hogy villanthassunk valami különlegeset!

img_20180521_101031.jpg

3. Csokifondü levendulával

Családunk eléggé próbálkozó szellemű és kreatív, így ezer ötletünk támadt, amikor arról volt szó, mire használjuk a frissen aratott kőröshegyi levendulát. Kislánykám fejéből pattant ki az isteni szikra, hogy csináljunk levendulás csokit! Brilliáns ötlet! Aranyáron szokták árulni a levendulás, rózsás, ibolyás kézműves csokikat, de mi majd megmutatjuk! Aztán az ötletet továbbfejlesztve kitaláltuk, hogy legyen inkább csokifondü! Ehhez vehetünk kifejezetten fondühöz árult csokit, de mi egyszerűen egy húsvét óta szomorkodó tejcsoki nyulat olvasztottunk meg (mindenképpen minőségi csokit alkalmazzunk, hanyagoljuk a kakaós tejfigurát). Kis tejszínnel hígítottuk, szórtunk bele levendulát, és hagytuk kicsit, hogy a levendula átadja aromáját. Addig is felkockáztuk az almát. Persze lehet bármilyen más gyümölcsöt, kókuszt, diót, mogyorót is mártogatni, nekünk korábban az alma és a körte jött be leginkább, így most is azt mártogattunk. A tesztelés után úgy döntöttünk: felvesszük vendégváró repertoárunkba! 🙂
img_20180613_211425.jpg

4. Levendulaszörp

A nagy forróságban nincs is üdítőbb ennél a különleges aromájú italnál. Bár múltkor már leírtam a receptet, a második adagnál módosítottam kicsit. A citromot citromsavra cseréltem, így a színe is rózsaszínesebb lett. Ez a kép még a citromos verziót mutatja.
img_20180529_210436.jpg

5. Levendulás jégkocka

Ha nincs időnk, kedvünk a levendulaszörppel bajlódni, vagy nem terem elég hozzá a kertben, készítsünk levendulás jégkockát! Limonádéba, de akár csak hideg vízbe rakva, erős aromája miatt így is érezhető lesz a virág.
A jégkockatartóba rakjunk levendulavirágokat, esetleg egy-egy levél mentát vagy citromfüvet, és mehet is a fagyasztóba! 1-2 óra, és jöhetnek a vendégek! 😉

img_20180611_202951.jpg

Ha tetszett, amit olvastál, gyere és csatlakozz MinaVidi Facebook  vagy Instagram oldalához, vagy maradj itt a blogon, ahol további ötleteket találsz balatoni kirándulásokhozegyütt töltött időhözmeséléshez és úgy általánosságban a balatoni hangulathoz, életérzéshez.