A Balaton déli partja legtöbbször a fürdés, vitorlázás, az utóbbi időkben pedig esetleg még a gasztroturizmus célpontjaként él az emberek fejében. Pedig a kirándulások és a történelem szerelmeseinek is számos érdekességet rejt. Ezek közül kerestük fel most Fejérkő várát.

img_20190305_080135.jpg

Fejérkő története

Balatonföldvártól mindössze pár kilométerre található a somogyi dombok között megbújó apró falucska, Querequi. Na jó, manapság már inkább Kerekiként szokás rá hivatkozni, elvégre nem vagyunk 1193-ban, mint a település első írásos említése. 🙂

Kereki pedig nagyszerű kincset rejt: egy régi várat. Vagyis pontosabban várkastélyt. A kereki vár ugyanis nem kőből, hanem téglából épült a királyné kastélyának, vagyis castellumának, ahogy a XIV. században hívták. Első említése 1336-ból való. Bár fontos csomópont volt régen, hiszen erre vezetett a Győr irányából  a Dráva felé (a tihanyi réven át) vezető egyik ősi út, mégsem került bele a somogyi végvárvonalba, így nem is építették át, nem is erősítették meg később. Viharos története során a Báthory családhoz került, felégették, felrobbantották, majd szép lassan a maradék követ (vagyis téglát) a kereki templomhoz és egy közeli kastély építéséhez hordták el. Azért szerencsére maradt még belőle.

img_20190305_081049.jpg

Felmerül a kérdés, hogy ezt a vöröstéglás épületet vajon miért nevezhették Fehérkőnek, Fejérkőnek, Fejerkewnek? Állítólag eredetileg a vörös téglát fehér vakolat borította. Mindebből manapság nem sok maradt, viszont az 1960-as évek renoválása során helyreállították annyira a romot, hogy érdemes legyen felkeresni.

Induljunk a várhoz!

A falun átvágva egy szépen kialakított parkolóban tettük le az autót. Igaz, nem sok autóval számoltak az építéskor, de valószínűleg – ahogy most mi is egyedüliként fedeztük fel a várat – máskor sem lehet nagy tolongás. Innen vezet egyébként az út Somogyország legmagasabb pontjára, az Almantetőre is.

img_20190305_070145.jpg

Induljunk hát fel a várhoz! Van ugyan egy nyílegyenesen a várnak felmenő út, de az eligazító táblán ki van írva, hogy az erózió miatt ezt kerülni kell, így egy másik erdei úton sétáltunk fel a várhoz. Azért itt is dolgozott a szív és tüdő. 🙂 Felérve aztán további táblákon ismerkedhetünk meg a vár történetével, a somogyi várak szerepével, a restaurálás rejtelmeivel.

img_20190305_081515.jpg

A várrom egy igazi gyerekparadicsom. Nagyszerűen lehet rohangászni, bújócskázni a falak között. És remek szórakozás az is, hogy az egyik táblán bemutatott kőbe faragott fejet megtalálja az ember. Hát mi hosszas keresgélés után találtuk meg. Talán. A tábla fotója óta minden bizonnyal tovább dolgoztak rajta a természet erői, mi csak egy arra emlékeztető dolgot találtunk meg. 🙂

img_20190305_165248.jpg

A várromról egyébként nagyszerű kilátás nyílik a Kőröshegyi Völgyhídra és a távolban a Balatonra. Már csak ezért a szokatlan nézőpontért is érdemes tüdőnket és szívünket megdolgoztatva felkaptatni a várhoz.

img_20190305_080310.jpg

A kereki várrom is bizonyítja, hogy a Balaton nem csak a nyári célpont, hiszen ahogy kitavaszodik, egyre több lehetőségünk nyílik felfedezni a környéket.

Mert a Balaton négyévszakos!

Mit érdemes még a kereki Fejérkő vára környéken felfedezni? 

Balatonföldvár és környéke

Boglár, Lelle és környékük

Ha tetszett, amit olvastál, gyere és csatlakozz MinaVidi Facebook  vagy Instagram oldalához, vagy maradj itt a blogon, ahol további ötleteket találsz balatoni kirándulásokhozegyütt töltött időhözmeséléshez és megnézheted fotóimat is.  

Vagy olvass bele mesekönyvembe, amiben két balatoni tündérke egy régi legenda nyomába ered, hogy kiderítsék, hova tűntek az óriások, akiknek köszönhető a Balaton születése.  Itt meg is tudod rendelni, hogy legyen saját példányod is!

könyv mockup