A madáretetési szezonnak már vége, de ezzel nem érnek véget gondoskodási lehetőségeink. Bár az utóbbi napokban volt néhány kisebb zápor, eső, ez a tavasz mégis elég aszályos. Ilyenkor pedig különösen fontos, hogy segítsünk kertünk kis barátainak, madaraknak és bogaraknak vízhez jutni. Ezzel azonban nem csak nekik segítünk: egy szép madáritató, csobogó, tavacska kialakítása a mi lelkivilágunknak is jót fog tenni. Íme pár vizes ötlet a saját kertünkből.

kertito.jpg

Madáritató

Ha csak a madaraknak, bogaraknak szeretnénk segíteni, és nem akarjuk túltolni a designt, legegyszerűbb megoldás egy virágcserép alátétje, amit vízzel töltünk meg. Ebbe érdemes egy nagyobb követ belehelyezni, így a bogarak könnyebben hozzáférnek a vízhez.

Ennél persze mutatósabb mellett is dönthetünk, kertészeti boltokban, barkácsáruházakban sokféle változat közül választhatunk. Legyen kerámia, kő, műanyag, modern vagy romantikus – könnyen megtaláljuk a kertünkhöz illőt. Ami viszont nagyon fontos, hogy rendszeresen cseréljük benne a vizet, és az itatót is öblítsük ki időnként alaposan, nehogy bealgásodjon.

Az elhelyezésnél vegyük azt is figyelembe, hogy ha madaraknak szánjuk, olyan helyre tegyük, ahol nem lephetik meg őket a macskák. 

img_20200503_191221.jpg

Tündértó

Kertünkben van egy kis zug, ahova tündérvilág került. A fán ablakok és bejárati ajtó, utacska, vár és egyéb tündérkellékek. Természetesen a tündértó sem maradhatott el. Bár a cserepes verzióban a tó csupán zselégyertyából készült, a fa alatti valódi kertben egy régi vájlingot ástunk be a földbe. Dió- és dugóvitorlások is kerültek rá. Ezt mondjuk kevésbé a madaraknak és bogaraknak szántuk, inkább a gyerekeknek játszani. 🙂

img_20200505_172259.jpg

Patak

Mindig is olyan kertről álmodoztam, ahol a kert végében egy patak csordogál. De ha településünk nem ilyen szerencsés, azért mégis segíthetünk ezen. Mi magunk építettünk egy kis patakot a kertbe. A patak egy kis vízeséssel kezdődik, és némi kanyargás után egy tavacskába folyik bele.

img_20200505_095551.jpg

Megvalósítása nem is túl bonyolult. Kiástuk a tavat és a patakot, az így kinyert földből kis hegyecskét építettünk, ez lett a vízesésünk helyszíne. A patak aljába egy cső, geotextil, majd tófólia került. Mi a tavacskát készen vettük, de tófóliával is kialakítható. A tóba raktuk a szivattyút, ami a patak alatti csövön felnyomja vizet a vízeséshez, a patakon pedig visszacsordogál a tóhoz. A csobogónak köszönhetően a víz folyamatosan friss marad, ezért nem is kell gyakran tisztítani.

img_20200505_103320.jpg

Tófóliából persze választhatunk valami dizájnosabbat,vannak például kavicsszórással kialakítottak is, vízesést is lehet készen kapni, így a mienkénél is tetszetősebb és természetesebb látványt varázsolhatunk.

A patakot és a vízesés alatti sekély tavacskát nálunk nagyon szeretik a madarak, elsősorban a rigók, cinkék, rozsdafarkúak és verebek. Vidáman fürdenek benne, hatalmas pacsálást rendezve, és persze isznak is belőle. De a méhecskék is lelkes látogatói. Szóval nem csak madáritató, de bogártó is.

img_20200503_213432.jpg

img_20200503_213408.jpg

Kerti tó

Ennél sokkal több tervezést és folyamatos törődést igényel egy valódi kerti tó. Már az elhelyezés sem mindegy: érdemes félig árnyékos helyre helyezni, hogy ne érje egész nap napsütés. A legpraktikusabb, ha nem fa alatt kap helyet, hogy ne hulljanak bele a levelek. A mélységét az is meghatározza, hogy szeretnénk-e bele halat telepíteni, nekik ugyanis a biztonságos átteleléshez megfelelő mélység kell, és a vízforgatásról sem szabad megfeledkezni. Érdemes az egyik oldalát sekély mélyülésűre tervezni, hogy a madarak könnyebben meg tudják közelíteni. A tó kialakítása előtt célszerű alaposan utána olvasni a lehetőségeknek és tudnivalóknak, vagy szakember segítségét kérni, mert könnyen bűzös mocsárrá válhat álmaink tavacskája.

A tó növényekkel beültetésével még romantikusabbá tehető. Esetleg egy dekor víziló betelepítésével. 🙂

img_20200503_215331.jpg

Figyelem! Kisgyermeket egy percre sem szabad még sekélyebb kerti tó mellett sem egyedül hagyni!

Ha kész a nagy mű, dőljünk hátra, hallgassuk a csobogást, és az sem baj, ha kezünk ügyében van a fényképezőgép vagy telefon, hogy megörökítsük kedves látogatóinkat. Mert ha van egy madáritató a kertben, belőlük biztos nem lesz hiány. 😉

img_20200503_213326.jpg

Ha tetszett, amit olvastál, gyere és csatlakozz MinaVidi Facebook  vagy Instagram oldalához, vagy maradj itt a blogon, ahol további ötleteket találsz balatoni kirándulásokhozegyütt töltött időhözmeséléshez és megnézheted fotóimat is.  

Vagy olvass bele mesekönyvembe, amiben két balatoni tündérke egy régi legenda nyomába ered, hogy kiderítsék, hova tűntek az óriások, akiknek köszönhető a Balaton születése.  Itt meg is tudod rendelni, hogy legyen saját példányod is!

könyv mockup