Nagyon tetszik az óvodai és iskolai tanításban, hogy rengeteg érdekes régi hagyománnyal ismertetik meg a gyerekeket (és ezen keresztül engem is). Na, de homeschool idején azért kevesebb jön ezekből sajnos haza, ezért nekünk kell utánanézni. Szerencsére azért vannak tévéműsorok, amik segítenek ebben, ezek egyikében láttam a sárga túrót mint húsvéti hagyományt, amit egyszer már kipróbáltam évekkel ezelőtt. Uccu neki, csináljuk meg idén is!
A sárga túró elsősorban a görögkatolikus vidékeken ismert tipikus húsvéti étel, amit többnyire csak ezen alkalommal ettek. Nevével ellentétben nem túróból, hanem tojásból készül. Nem a legegyszerűbb és leggyorsabb étel, dehát most úgyis otthon vagyunk, van idő megcsinálni.
Hozzávalók:
- 1 liter tej
- 10 tojás
- 4-5 evőkanál cukor
- 1 csomag vaníliás cukor
- 1 csipet só
Forraljunk fel egy liter tejet, és amikor forr, rakjuk bele a cukrokat és a sót. Lehet bele egy kis citromhéjat tenni, de persze csakis biocitromból. Közben a tojást egy tálban kavarjuk össze.
Ezután a tojásokat öntsük bele a tejbe, és időnként kavargassuk meg, hogy nehogy odakapjon. Addig kell főzni takaréklángon, amíg a tojás össze nem áll, be nem sűrűsödik túróállagúra (innen ugyebár a neve ;-)). Ekkor egy szűrőbe helyezzünk gézt vagy ritka szövésű konyharuhát (én ez utóbbit választottam), és öntsük bele a lábos tartalmát. Miután a nagyja lecsepegett, akasszuk fel hűvös helyen. Én ehhez a teraszt választottam.
Amikor teljesen kicsepegett, rakjuk hűtőbe a tálalásig. Lehet egyébként mazsolával is turbózni, de azokban a családokban, ahol a gyerekek mazsoláról egy döglött légyre asszociálnak, ezt nyugodtan elhagyhatjuk.
Jó étvágyat a húsvéti vacsorához! 🙂
Ha tetszett, amit olvastál, gyere és csatlakozz MinaVidi Facebook vagy Instagram oldalához, vagy maradj itt a blogon, ahol további ötleteket találsz balatoni kirándulásokhoz, együtt töltött időhöz, meséléshez és úgy általánosságban a balatoni hangulathoz, életérzéshez.