Nagyon tetszik az óvodai és iskolai tanításban, hogy rengeteg érdekes régi hagyománnyal ismertetik meg a gyerekeket (és ezen keresztül engem is). Na, de homeschool idején azért kevesebb jön ezekből sajnos haza, ezért nekünk kell utánanézni. Szerencsére azért vannak tévéműsorok, amik segítenek ebben, ezek egyikében láttam a sárga túrót mint húsvéti hagyományt, amit egyszer már kipróbáltam évekkel ezelőtt. Uccu neki, csináljuk meg idén is!

img_20180331_095803.jpg

A sárga túró elsősorban a görögkatolikus vidékeken ismert tipikus húsvéti étel, amit többnyire csak ezen alkalommal ettek. Nevével ellentétben nem túróból, hanem tojásból készül. Nem a legegyszerűbb és leggyorsabb étel, dehát most úgyis otthon vagyunk, van idő megcsinálni.

Hozzávalók:

  • 1 liter tej
  • 10 tojás
  • 4-5 evőkanál cukor
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 1 csipet só

Forraljunk fel egy liter tejet, és amikor forr, rakjuk bele a cukrokat és a sót. Lehet bele egy kis citromhéjat tenni, de persze csakis biocitromból. Közben a tojást egy tálban kavarjuk össze.

img_20180330_173358.jpg

Ezután a tojásokat öntsük bele a tejbe, és időnként kavargassuk meg, hogy nehogy odakapjon. Addig kell főzni takaréklángon, amíg a tojás össze nem áll, be nem sűrűsödik túróállagúra (innen ugyebár a neve ;-)). Ekkor egy szűrőbe helyezzünk gézt vagy ritka szövésű konyharuhát (én ez utóbbit választottam), és öntsük bele a lábos tartalmát. Miután a nagyja lecsepegett, akasszuk fel hűvös helyen. Én ehhez a teraszt választottam.

img_20180330_091506.jpg

Amikor teljesen kicsepegett, rakjuk hűtőbe a tálalásig. Lehet egyébként mazsolával is turbózni, de azokban a családokban, ahol a gyerekek mazsoláról egy döglött légyre asszociálnak, ezt nyugodtan elhagyhatjuk.

Jó étvágyat a húsvéti vacsorához! 🙂

img_20180331_095803.jpg

Ha tetszett, amit olvastál, gyere és csatlakozz MinaVidi Facebook  vagy Instagram oldalához, vagy maradj itt a blogon, ahol további ötleteket találsz balatoni kirándulásokhozegyütt töltött időhözmeséléshez és úgy általánosságban a balatoni hangulathoz, életérzéshez.