Mindig nagyon szerettem a Provence-i fűszerkeveréket, akár húsra szórva, akár tepsiskrumplira, de más grillezett zöldségre is. Aztán arra gondoltam, miért kell ezt nekem megvennem, miért ne csinálhatnám meg én? Így készül a saját Provence-i fűszerkeverék, ami akár saját használatra, akár gasztroajándéknak is pompás.

img_20200824_182119.jpg

Az egész úgy indult, hogy lett egy takaros fűszerspirálom.

img_20180318_211337.jpg

És ott volt a sok fűszer, ami nem mindig fogyott el, ezért úgy döntöttem, egy részét kiszárítom. Egy régi Ikea-szék háttámlájából lett a fűszerszárítóm a teraszon. Lehet persze zöldség- és gyümölcsszárítóban vagy sütőben is szárítani, de így legalább ékessége lett egy darabig a terasznak is.

provance1.jpg

Amikor aztán kiszáradt, leszedtem egy adagot.

Hozzávalók:

  • 2 ek kakukkfű
  • 2 ek rozmaring
  • 2 ek oregano
  • 1 ek bazsalikom
  • 1 ek borsikafű
  • 1 tk levendula
  • 1 tk tárkony
  • 1 tk lestyán

Persze mást is szoktak bele rakni, pl. zsályát, édesköményt, babérlevelet, majorannát, de nekem ezek voltak itthon, ezért ezek kerültek bele. 🙂 A levendula meg az eredeti receptben nincs benne, de milyen már Provence levendula nélkül?! 🙂 Amúgy az oregánónál csaltam, mert azt sajnos elfelejtettem szárítani, így vásárolt fűszert raktam bele.

img_20200824_183223.jpg

Mozsárban jól összetörtem, és csatos üvegbe zártam. Most már van saját Provence-i fűszerkeverék a polcomon!

img_20200824_182959.jpg

Alig várom az első provence-i csirkémet! Holnap sütöm is, hogy elrepüljek Provence mesés vidékére képzeletemben! Vagy legalábbis magyar megfelelőjére. 🙂

img_20180615_081334.jpg

Ha tetszett, amit olvastál, gyere és csatlakozz MinaVidi Facebook  vagy Instagram oldalához, vagy maradj itt a blogon, ahol további ötleteket találsz balatoni kirándulásokhozegyütt töltött időhözmeséléshez és úgy általánosságban a balatoni hangulathoz, életérzéshez.