Mindig nagyon szerettem a Provence-i fűszerkeveréket, akár húsra szórva, akár tepsiskrumplira, de más grillezett zöldségre is. Aztán arra gondoltam, miért kell ezt nekem megvennem, miért ne csinálhatnám meg én? Így készül a saját Provence-i fűszerkeverék, ami akár saját használatra, akár gasztroajándéknak is pompás.
Az egész úgy indult, hogy lett egy takaros fűszerspirálom.
És ott volt a sok fűszer, ami nem mindig fogyott el, ezért úgy döntöttem, egy részét kiszárítom. Egy régi Ikea-szék háttámlájából lett a fűszerszárítóm a teraszon. Lehet persze zöldség- és gyümölcsszárítóban vagy sütőben is szárítani, de így legalább ékessége lett egy darabig a terasznak is.
Amikor aztán kiszáradt, leszedtem egy adagot.
Hozzávalók:
- 2 ek kakukkfű
- 2 ek rozmaring
- 2 ek oregano
- 1 ek bazsalikom
- 1 ek borsikafű
- 1 tk levendula
- 1 tk tárkony
- 1 tk lestyán
Persze mást is szoktak bele rakni, pl. zsályát, édesköményt, babérlevelet, majorannát, de nekem ezek voltak itthon, ezért ezek kerültek bele. 🙂 A levendula meg az eredeti receptben nincs benne, de milyen már Provence levendula nélkül?! 🙂 Amúgy az oregánónál csaltam, mert azt sajnos elfelejtettem szárítani, így vásárolt fűszert raktam bele.
Mozsárban jól összetörtem, és csatos üvegbe zártam. Most már van saját Provence-i fűszerkeverék a polcomon!
Alig várom az első provence-i csirkémet! Holnap sütöm is, hogy elrepüljek Provence mesés vidékére képzeletemben! Vagy legalábbis magyar megfelelőjére. 🙂
Ha tetszett, amit olvastál, gyere és csatlakozz MinaVidi Facebook vagy Instagram oldalához, vagy maradj itt a blogon, ahol további ötleteket találsz balatoni kirándulásokhoz, együtt töltött időhöz, meséléshez és úgy általánosságban a balatoni hangulathoz, életérzéshez.