A sárga túró elsősorban a görögkatolikus vidékeken ismert tipikus húsvéti étel, amit többnyire csak ezen alkalommal ettek. Elkészítése minimális macerát igényel, viszont szép és nagyon finom kiegészítője lehet a húsvéti lakomának.
Hozzávalók:
- 1 liter tej
- 10 tojás
- 4-5 evőkanál cukor
- 1 csomag vaníliás cukor
- 1 csipet só
Forraljunk fel egy liter tejet, és amikor forr, rakjuk bele a cukrokat és a sót. Lehet bele egy kis citromhéjat tenni, de mivel elfelejtettem venni biocitromot, ezt én inkább kihagytam. Közben a tojást egy tálban kavarjuk össze.
Ezután a tojásokat öntsük bele a tejbe, és időnként kavargassuk meg, hogy nehogy odakapjon. Addig kell főzni takaréklángon, amíg a tojás össze nem áll. Ekkor egy szűrőbe helyezzünk gézt vagy ritka szövésű konyharuhát (én ez utóbbit választottam), és öntsük bele a lábos tartalmát. Miután a nagyja lecsepegett, akasszuk fel hűvös helyen.
Amikor teljesen kicsepegett, rakjuk hűtőbe a tálalásig.
Jó étvágyat a húsvéti vacsorához! 🙂
Ha tetszett, amit olvastál, gyere és csatlakozz MinaVidi Facebook vagy Instagram oldalához, vagy maradj itt a blogon, ahol további ötleteket találsz balatoni kirándulásokhoz, együtt töltött időhöz, meséléshez és úgy általánosságban a balatoni hangulathoz, életérzéshez.