Március a barlangok hónapja, balatoni mesekeresésünk célpontja ezért a balatoni barlangok. Íme három közülük, jöjjenek a barlangi mesék.

Katica és a sárkány
Katica és a sárkány: saját illusztráció a Csodák tava című könyvemből

1. Vadlánlik

Több Vadlánlik is található a Keszthelyi hegységben, ami közös bennük, hogy a legendák szerint ezekben egykoron vadleányok éltek. Derekukon egyetlen kendő volt, keblüket csak aranyhajuk fedte, és gyönyörű énekükkel elcsábították a halászlegényeket a Szerelem-dombra, hogy aztán ne halljon róluk többé soha senkit. És vajon kik ezek a leányok? Miért állt valaki közéjük? Erről is szól monda.

2. Sárkánylik

A barlangi mesék másodika a Szent György-hegyre vezet minket, ahol élt egyszer réges-régen egy sárkány.

Ezt e sárkányt a kezdeti összeszokási nehézségek (érts pár felfalt szűzleány, felperzselt házak) után olyannyira megkedvelte a falu népe, hogy amikor elérkezett az utolsó órája, ott volt a búcsúztatására az egész falu népe. Amikor pedig utolsó jeges lehelletével megfagyasztotta a barlang levegőjét, a falu népe a sárkányról azt Sárkányliknak nevezte el.

Mind a mai napig kedvünkre vacoghatunk a barlangnál, ahonnan nyáron akár 20 fokkal hidegebb levegő is áramolhat ki, és amit emiatt a amit a geológusok jeges barlangként definiálnak.

Olvasd el a mesét Katicáról és a sárkányról!

3. A Hegyek Királynője és a kisegér

A balatonedericsi Csodabogyós barlang szuperizgalmas hely. Overállba kell öltöznünk, bukósisakot, fejlámpát kell öltetnünk, így fedezhetjük fel vezetett túrán. Egy ilyen túrán ismerkedtem meg a barlangászok által költött mesével, amit két cseppkő, egy répa és egy kisegér formájú ihletett.

Ismerjétek a Hegyek Királynője és a kisegér című mesét!

Overálos barlangászat
Overálos barlangászat

A barlangi mesék után olvass még több mondát, legendát

Ha tetszettek a barlangi mesék, olvass bele valamelyik könyvembe, a balatoni mondákat és legendákat összegyűjtő Csodák tavába, vagy az apróbbaknak szóló meseregényembe, amiben két balatoni tündérke egy régi legenda nyomába ered, hogy kiderítsék, hova tűntek az óriások, akiknek köszönhető a Balaton születése.  Itt meg is tudod rendelni, hogy legyen saját példányod is! Vagy ajándéknak is adhatod Balaton-rajongó kicsiknek, nagyoknak!