Nálatok is automatikusan a kukában landol a retek levele? Eddig nálunk is, de mostantól azért nem lesz mindig így! Ugyanis kipróbáltuk, milyen levest lehet belőle készíteni. És nem bántuk meg! Íme a reteklevélleves elkészítése:
A reteklevélleves hozzávalói
- egy csomag retek levele (lehetőség szerint bio vagy a saját kertünkből)
- egy fej hagyma
- egy krumpli
- egy gerezd fokhagyma
- zöldségleves alaplé (akár kockából)
- 1 dl tejszín
- só, bors, őrölt szerecsendió
Elkészítése
Első lépésként pucoljuk meg a hagymát, kockázzuk fel, és tegyük fel kevés olajon vagy vajon dinsztelni. Amíg pirul, pucolhatjuk a fokhagymát, krumplit, a fokhagymát fokhagymanyomóval apríthatjuk, a krumplit vágjuk kis kockákra. Amikor a hagyma kezd üvegesedni, mehet rá a fokhagyma, rövid pirítás után a krumpli, öntsük fel az alaplével.
Amíg a krumpli puhul, jó alaposan mossuk meg a retekleveleket, aprítsuk fel durvára (nem kell túltolni, úgyis jön még a botmixer). Ahogy kész, már mehet is a levesbe.
Amikor a krumpli megpuhult, botmixerrel pürésítsük, a tejszínnel öntsük fel. Rottyantsunk még egyet rajta, majd tálaljuk. Én retket használtam levesbetétként, de lehet pl. csírát is. Meg persze bármit, nálunk a bolti levesgyönggyel bármilyen krémleves eladható a gyerekeknek. 🙂
Egészségetekre!
Ha tetszett, amit olvastál, gyere és csatlakozz MinaVidi Facebook vagy Instagram oldalához, vagy maradj itt a blogon, ahol további ötleteket találsz balatoni kirándulásokhoz, együtt töltött időhöz, meséléshez és megnézheted fotóimat is.
Vagy olvass bele valamelyik könyvembe, a balatoni mondákat és legendákat összegyűjtő Csodák tavába, vagy az apróbbaknak szóló meseregényembe, amiben két balatoni tündérke egy régi legenda nyomába ered, hogy kiderítsék, hova tűntek az óriások, akiknek köszönhető a Balaton születése. Itt meg is tudod rendelni, hogy legyen saját példányod is!