Mángold. Hmmm. Ti hányszor ettetek már mángoldot? Hát bevallom, én még sosem. Valójában azt sem igen tudtam, mire jó. Egész addig, amíg férjemuram egyszer csak haza nem állított egy csokorral. Én meg csak pislogtam, hát ezzel most mi a manót csináljak? Némi keresgélés után össze is állt a recept. Legyen mángoldos-krémsajtos villámsüti! De először is vegyük górcső alá ezt a manapság igencsak ritkán használt alapanyagot.

A mángold

A mángold a Földközi-tenger vidékéről származik, és már az ókori Rómában is igen kedvelt étel volt. A spenóthoz hasonlóan használható, és ahhoz hasonlóan roppant egészséges. Sok benne az A, E, K és C vitamin, pektintartalma miatt könnyen emészthető, és még hosszasan sorolhatnánk, de inkább nézzük a receptet!

A recept

Hozzávalók

  • 1 csokor mángold
  • 1 csomag leveles tészta
  • 2 tubus krémsajt
  • szalonna
  • bors, fokhagyma
  • 1 tojás

Elkészítés

Jó alaposan mossuk meg a mángoldot, majd vágjuk ki az erét. Ezután vágjuk apróra. Kis szalonnát pirítsunk meg (vegáknak kihagyható), ezen fonnyasszuk meg mángoldunkat. Közben borsozzuk (ha nem használunk szalonnát, sózzuk is), és mehet rá fokhagyma is. Én a gyorsaság miatt fokhagymaport használtam.

Ezután mehet rá a krémsajt (persze ha nem villámsütit készítünk, normálisabb alapanyagokkal is dolgozhatunk, mint túró, fetasajt), és rottyantsuk kicsit össze.

Közben a tepsibe rakjuk be a leveles tésztát, és a felét kenjük meg a szószunkkal. Én még szórtam rá egy parmezán sajtot is. Borítsuk rá a másik felét, majd kenjük meg tojással. Vagdossuk be 2*2 centis kockákra. Majd süssük meg 170 fokon 20-30 percig.

És már tálalhatjuk! (sok időt ne vesztegessünk rá, mert pikkpakk el fog fogyni)

Ha tetszett, amit olvastál, gyere és csatlakozz MinaVidi Facebook  vagy Instagram oldalához, vagy maradj itt a blogon, ahol további ötleteket találsz balatoni kirándulásokhozegyütt töltött időhözmeséléshez és megnézheted fotóimat is.  

Vagy olvass bele mesekönyvembe, amiben két balatoni tündérke egy régi legenda nyomába ered, hogy kiderítsék, hova tűntek az óriások, akiknek köszönhető a Balaton születése.  Itt meg is tudod rendelni, hogy legyen saját példányod is!

könyv mockup