Hideg téli estéken nincs is jobb dolog, mint bekuckózni, és egy forró ital kíséretében pokrócba burkolózva olvasni vagy tévézni. De mi legyen a forró ital? Ha tovább akarunk lépni a szokásos forró teán, csokin, esetleg forralt boron, van három tippünk minden korosztálynak!

img_20200103_165111.jpg

Fahéjas almalé

Ha egy kis újdonságot akarunk vinni gyerekeink életébe a tea és kakaó mellé, ezt feltétlenül ki kell próbálni! Végtelenül egyszerű, mégis úgy fogják érezni, hogy ők is olyan különlegeset isznak, mint a felnőttek illatozó forralt bora, ezért partikra is pompás ötlet! Az elkészítése pofonegyszerű: egy kis fahéjat és esetleg – az almalé cukrozottságától függően – egy kis cukrot tegyünk az almalébe, majd melegítsük fel! Akár más forraltbor fűszerrel is felturbózhatjuk. A kölykök egyszerűen imádni fogják!

Chai latte

Ez a teából készült ital egyre többször fordul elő a kávézók kínálatában. Egzotikusan hangzik, pedig ez is egyszerűen, otthon elkészíthető. Készítsünk egy erős fekete teát, a receptek az assam teát ajánlják, mi ebből készítettük, de gondolom, más jó minőségű fekete tea is megfelel hozzá. Miközben áznak a filterek, már bele is rakhatjuk a fűszereket: fahéjat, szerecsendiót, szegfűszeget, gyömbért, kardamomot és – ami kicsit furcsán hathat – feketeborsot. Ezután fél csésze teához adjunk ugyanennyi tejet (mandulatej is lehet), és forraljuk fel. Tejhabbal tálaljuk! Különleges ízvilágú, és nemcsak a tea miatt frissítő hatású, hiszen a fűszerek is élénkítő hatásúak.

Sütötökös latte

A sütőtök a téli esték fantasztikus hangulatfokozója, színe, íze – persze ha túl tudunk lépni gyerekkorunkban megutált sütötökpüréken – édes és sós ételekhez tökéletesen passzol. Ennek megfelelően természetesen a kávénk tökéletes ízesítője is lehet!

Amikor ilyen receptet kerestem, rendkívül sok kifinomult módszert találtam az elkészítésére, ilyen tökszirupot főzzünk, meg olyat, így forraljuk össze a tejet a fűszerekkel, meg úgy. Na, én nem vagyok ilyen szofisztikált, egyszerűen egy kis megmaradt megsütött sütőtökből két kanállal beleraktam egy fél pohár forró tejbe, őrölt szerecsendióval, szegfűszeggel, fahéjjal, mézzel, gyömbérrel ízesítettem, majd jól összeturmixoltam. Ezután mehet bele a forró presszókávé, a tetejére pedig a tejhab (édesszájúaknál tejszínhab). Mennyei!

img_20200103_165840.jpg

Most már kész a forró ital, kezdődhet a bekuckózás!

Esetleg egy izgalmas balatoni legenda olvasnivalónak? 😉

Ha tetszett, amit olvastál, gyere és csatlakozz MinaVidi Facebook  vagy Instagram oldalához, vagy maradj itt a blogon, ahol további ötleteket találsz balatoni kirándulásokhozegyütt töltött időhözmeséléshez és úgy általánosságban a balatoni hangulathoz, életérzéshez.