Múlt héten országszerte nagy havazás volt, és bár mostanra a legtöbb helyen nyoma sincs, mégsem hanyagolhatjuk el kis barátainkat, akik a hó elolvadtával sem jutnak könnyen eleséghez. De hogyan és miképp segíthetünk nekik? Összefoglaltuk a legfontosabb tudnivalókat az MME információi alapján!

img_20181227_114823.jpg

Miért etessünk?

Bár a településeink környékén élő kis madarak alapvetően képesek segítségünk nélkül is áttelelni, mégis nagy könnyebbséget jelent számukra a rendszeres etetés, a gyerkőcöknek (és nekünk is) pedig segít a rendszerességre nevelésben, gondoskodásra tanításban és a fotózás gyakorlásában is. :-). A biológiai ismereteikről nem is beszélve, hiszen ritkább fajok megfigyelésére is lehetőség nyílik így. Ha esetleg magunk sem vagyunk biztosak egyes madarak beazonosításában, semmi pánik, egy okostelefon és egy applikáció minden problémánkat megoldhatja. 😉 Mivel sajnos én sem vagyok egy nagy madárszakértő, ezt a gyönyörű tengelicet is a telefon segítségével azonosítottam be, miután ismerősünk kertjében lencsevégre kaptam.

img_20171226_163215.jpg

Mivel etessünk?

A szükséges tápanyagokhoz való hozzájutás alapvetően az eleségek három csoportját jelentik: olajos magvak, zsiradék és gyömölcs. Szerencsére manapság már nem kell faggyú olvasztásával bajlódnunk (én gyerekkoromban ezzel sikeresen felgyújtottam egy edényt :-)), sótlan szalonnal kiakasztásával, mert szinte minden boltban kapható cinkegolyó és madaraknak való magkeverékek. Mi egyébként direkt ebből a célból ültetünk napraforgót, amit nem is vágunk le tavaszig. Akárhogy is nézzen ki tőle a kertünk. Ugyanakkor néhány alma kihelyezésével sokat segíthetünk kis barátainkon. Ezeket tűzhetjük bokrok ágaira, facsonkokra, de a földre is helyezhetünk.

Hol etessünk?

Szórhatjuk a magokat a földre (ezt a rigók fogják imádni), helyezhetjük kis tálkákba, cserépalátétbe (legyen rajta lyuk, hogy a víz, hólé átcsuroghasson), de természetesen erkélyre, fákra is helyezhetünk szép madáretetőket. Érdemes olyan helyre rakni, ahol macska nem tudja megközelíteni. Mi első balatoni telünkön erre nem figyeltünk, és nem értettük, miért nem fogynak a magok, míg észre nem vettük a közelben ólálkodó kiscicát. 🙂 Legjobban persze akkor járunk saját szempontunkból, ha olyan helyre rakjuk, ahol könnyen meg tudjuk figyelni, mert akkor ilyen bájos látványban lesz részünk, mint unokatestvérünknek.

img_20181227_114044.jpgFotó: Lukács Boglárka

Meddig etessünk? 

Bár sokan azt gondolják, az első tavaszi melegekkel abba lehet hagyni az etetést, ez nem igaz. A tartós fagyok megszűntéig kell azt folytatni, vagyis ez legtöbbször az áprilist jelenti. A folyamatosság viszont nagyon fontos. A madarak ugyanis hozzászoknak egy idő után a rendszeres etetéshez, sőt messzebbről is oda fognak járni, és komoly bajba sodorhatjuk őket, ha hirtelen beálló hidegben üresen találják az etetőt. Ha mégis arra kényszerülünk, hogy abbahagyjuk, akkor fokozatosan csökkentsük az adagot, így megtanítva a madarakat, hogy máshol keressenek maguknak táplálékot.

Milyen madarakat etessünk?

A válasz egyértelmű: az énekesmadarakat. Vagyis a vízimadarakat ne! Én is írtam róla már, mások is számtalan helyen és alkalommal hívják erre fel a figyelmet, ennek ellenére szinte nincs olyan sétánk a Balaton partján, hogy ne látnánk kenyérrel felszerelt sétálókat a parton, amint a hattyúkat tömik. Vagy a kacsákat. Ne tegyük!

Maradjunk meg inkább kertünk kis barátainál, mert az ő etetésük és megfigyelésük nemcsak minket hozhat lázas izgalomba… 😀 Katt a videóra! 😉

macsek.PNG

Ha tetszett, amit olvastál, gyere és csatlakozz MinaVidi Facebook  vagy Instagram oldalához, vagy maradj itt a blogon, ahol további ötleteket találsz balatoni kirándulásokhozegyütt töltött időhözmeséléshez és úgy általánosságban a balatoni hangulathoz, életérzéshez.