A természetes vizek gyerekkorom óta kulcsszerepet töltenek be az életemben. A Soroksári Duna-ág, Pesterzsébet, Majosháza, Kiskunlacháza – fürdés, csónakázás, kacsakövek, parti séták és biciklizések, nádasok felfedezése, korcsolya. Víz nélkül elképzelhetetlen az élet, ugye? Valószínűleg így gondolhatták ezt a kaposváriak is, amikor Deseda patakjukat felduzzasztották 8 kilométeren át, és létrehoztak egy igazi természetes, vizes élményparkot.

img_20171105_075712.jpg

A fiúk már a nyáron megnézték, amikor sportorvoshoz mentek Kaposvárra egy szörfverseny előtt. Anya, ezt látnod kell! – mondta csillogó szemmel a fiam. Ezért hát egy napsütéses őszi napon nekivágtunk a túrának kaposfüredi barátainkkal. 

A parkoló egy tölgyerdőben volt, ezért rögtön megbíztam a gyerekeket, hogy gyűjtsenek makkot őszi dekoráció céljából. Amikor már kellőképpen duzzadtak a zsebek, felkapaszkodtunk egy csúszdával kombinált, fák közé épített kilátóba, hogy megszemléljük, merre menjünk. Egyszerűen mesés a környék: színpompás erdő, fodrozódó víz, magányos horgászcsónakok, nádasok, egy hangulatos fahíd…

img_20171105_075810.jpg

Némi rohangászás, csúszdázás, őrjöngés után (ezeket persze a gyerekek végezték) át is keltünk az előbb említett hídon az Arborétumba. A híd folytatása egy úgy nevezett guruló ösvény, ami mozgáskorlátozottak számára is lehetővé teszi az Arborétum megközelítését. Nem messze a bejárattól (ami képletes csak, hiszen ingyen látogatható) egy klassz játszótér várja a gyerekeket, ahol a szokásos csúszdás mászóvárat fa kisvonat, körforgó, libikóka egészíti ki. Na, ebből gyerekeink nem sokat érzékeltek, ugyanis felfedezték a zsebükben levő makkokban rejlő nagyszerű lehetőséget, és fergeteges makkháború bontakozott ki a négy fiú és harci kedvet cseppet sem nélkülöző kis amazonom között. 

Ezért aztán csak mi, felnőttek indultunk el az Arborétum felfedezésére. Gyönyörű színek, mesés faóriások, különleges növények, hatalmas fák alatt megbújó fapadok, susogó nádas, hullámzó víz – minden van, ami egy fantasztikus őszi sétához nélkülözhetetlen. 

img_20171105_075740.jpg

Bizonyára jó lehet nyáron csónakázni, télen korcsolyázni a tavon – de hogy ősszel a legszebb, leghangulatosabb, az biztos! Siessetek megnézni, mielőtt lehullanak a levelek! Irány a Deseda!

Tuti, hogy mi is visszajövünk, akkor reméljük lesz időnk a Fekete István Látogatóközpontra is. De hát múzeumba végül is inkább hidegben megy az ember, nem? Ezen a hétvégén pedig igazi arborétumos, makkcsatázós idő volt. 🙂

Ha tetszett, amit olvastál, gyere és csatlakozz MinaVidi Facebook  vagy Instagram oldalához, vagy maradj itt a blogon, ahol további ötleteket találsz balatoni kirándulásokhozegyütt töltött időhözmeséléshez és úgy általánosságban a balatoni hangulathoz, életérzéshez.