Egy varázslatos kastély, mely egy gyönyörű szerelem emléke: ez Nádasdladány Disney-mesébe illő látványossága, a Nádasdyak kastélya.

Nádasladány kastélya

A Nádasdy-család története

Érdemes kicsit elmélyülni a család történetében ahhoz, hogy még jobban tudjuk értékelni a kastély egyes részeit. De megígérem, hogy csak egész kicsit. 🙂 Szóval a Nádasdy-család története nagyon régi időkre nyúlik vissza, első legizgalmasabb sztorijuk az, amikor a tatárjárás idején IV. Béla királyt rejtegették a nádasban, és vadrucával vendégelték meg. Ezért láthatunk a család címerében kacsát.

A Nádasdyak évszázadokon át meghatározó szereplői voltak a magyar történelemnek hol nádorként, hol mecénásként, hol fővesztett főúrként, hol kiváló katonaként.

A mi szempontunkból azonban legfontosabb mégis Nádasdy Ferenc, aki már nem nádor, vagy törökverő főúr volt, szerencsére a fejét sem vesztette el, helyette viszont a magyar sporttörténelem kiemelkedő alakja volt, vadászként és a balatoni vitorlássport megteremtőjeként. És ami még fontosabb, hogy feleségül vette Zichy Ilonát, ami remek döntésnek bizonyult, ugyanis igazi szerelmi házasságról beszélünk.

Nádasdladány kastélya

Együtt határozták el, hogy a korábbi barokk kastélyt kibővítik, és egy Tudor-stílusú kastélyt álmodtak meg. Sajnos a grófnő váratlan halála miatt, (mindössze 24 évesen halt meg) már nem érhette meg a kastély elkészültét, de férje, aki sosem nősült újra, az eredeti elképzeléseik alapján fejezte be.

Mi pedig lenyűgözve nézzük ezt a csupa kőcsipke, tornyocska csodát.

Belül még izgalmasabb. Az egész kastély ugyanis úgy van berendezve, hogy a látogató átélhesse a korabeli hangulatot. Sok helyen az eredeti bútorok replikái vannak kiállítva, így leülhetünk rá, lapozgathatunk könyveket, újságokat, a gyerekszobában (4 gyermekük született) kipróbálhatjuk a játékokat.

A könyvtár pedig egész egyszerűen lenyűgöző!

Ahogy az ősök csarnoka is!

Érdekesség, hogy a kastély számos szokatlan, modern elemet felvonultatott. A közös hálószoba például teljesen szokatlan volt abban az időben, de ismét bizonyítja a szerelmi házasságot. A földszint légfűtéses volt, az alagsori alagútban pedig csilléken szállították a kiszolgáló épületből és be az ételeket, a mosnivalót, a nevelőnő szobájában mi is kipróbálhatjuk a távbeszélő használatát.

Ha pedig már a nevelőnőnél tartunk, ilyen ruhákban jártak.

A kastélypark

Bár mi kora tavasszal látogattuk meg, amikor elég kopár volt, még így is gyönyörű a park. A tó vízeséssel, kicsit szigeteivel, kőhídjával rendkívül romantikus. A víztoronyról nem is beszélve.

A kastély még számos izgalmas élményt nyújt, interaktív elemekkel, videókkal, programokkal, de nem akarok sokat spoilerezni, inkább nézzétek meg!

Ha tetszett, amit olvastál, gyere és csatlakozz MinaVidi Facebook  vagy Instagram oldalához, vagy maradj itt a blogon, ahol további ötleteket találsz balatoni kirándulásokhozegyütt töltött időhözmeséléshez és megnézheted fotóimat is.  

Vagy olvass bele mesekönyvembe, amiben két balatoni tündérke egy régi legenda nyomába ered, hogy kiderítsék, hova tűntek az óriások, akiknek köszönhető a Balaton születése.  Itt meg is tudod rendelni, hogy legyen saját példányod is!

könyv mockup