Mindig kérdezik tőlünk ismerősök, hogy mit lehet csinálni a szezonon kívül a Balatonon? Miért járunk oda ilyenkor??!! Adventkor meg aztán pláne értetlenkednek, hogy minden hétvégén megyünk. Milyen az advent a Balatonnál? A válasz pedig a szokásos: egészen különleges. Különleges programokkal, különleges látnivalókkal. A kérdések megelőzésére összeszedtük kedvenc adventi programjainkat.

img_20181130_212048.jpg

Európában a legnagyobb

Van egy kicsiny falucska a Balaton nyugati csücskétől pár perces autóútra, aminek legtöbben nevét sem ismerik itthon, pedig egyedülálló látványosságával külföldről is vonzza a látogatókat az adventi időszakban. Vörs ugyanis Európa legnagyobb templomi Betlehemével büszkélkedhet. A több évtizedes múltra visszatekintő hagyományhoz több falu adja a természetes alapanyagokat, amivel nemcsak Betlehemet, de egész környékét felépítik a templomban. Ha a környéken jártok, feltétlenül kanyarodjatok arra!

img_20171222_204815.jpg

Adventi vásárok

Az adventi hangulat elengedhetetlen részei az adventi vásárok. A hamar sötétedő téli estéken nincs is szívmelengetőbb, mint a fényárban úszó bódék között sétálgatni, magunkba szívni a karácsony hangulatát, megcsodálva a kézműves termékeket, időnként jókat kacagva a fogyasztó társadalom igényeire megszületett méregdrága, extrém marhaságokon. Amikor pedig átfagytunk, nincs is jobb egy pohár forró teával, forralt borral felmelegedni, miközben a gyerekek piros orral és csillogó szemmel majszolják a kürtőskalácsot. Vagy langallót. Vagy fonyódi pacsnit. Merthogy adventi vásárokban a Balaton déli partján sincs hiány: Fonyódon, a balatonlellei Yachtclubnál, illetve az 50. születésnapját ünneplő Siófokon is találunk, ahol a vásárokon kívül számos programmal várják a látogatókat.

Gasztroprogramok

Bizonyára sokan hallottak már a balatoni gasztroforradalomról, ami természetesen nemcsak a szezonra vonatkozik. Sőt, éppen ilyenkor lehet legjobban kiélvezni a nyitva tartó éttermeket, borászatokat, ahol tematikus kínálattal várják vendégeiket. Ha pedig tanácstalanok vagytok, melyiket látogassátok meg, menjetek el a Balatoni Kör Gasztropiknikjeire, ahol a nyitva tartó éttermek tartanak kóstolókat. Ezen a szombaton Balatonlellén, a Yachtklubban mutatkoznak be a környék éttermei a Kistücsöktől a Kalóz Strandbisztróig. Mi már idulunk is! 😉

img_20181130_210535.jpg

Ha tél, akkor korcsolya!

Legtöbben már csak a Jókai-regényekből ismerik azokat a teleket, amikor szekereken jöttek-mentek az emberek a Balaton jegén. Manapság örülhetünk, ha egy-két hétvégén korizhatunk a tavon, akkor is inkább a csöndes kikötőkben. Szerencsére korcsolyáinknak így sem kell a szekrényben rozsdásodni, hiszen Siófokon és Balatonlellén is találunk műjégpályát – pazar kilátással. A korin kívül pedig fakutyázhatunk, és ha elpilledtünk, forró teával, forralt borral melegedhetünk.

img_20181129_121950.jpg

Különleges programok

A Balaton egészen különleges programokatt is kínál adventkor, amiket máshol tényleg nem találhatunk meg. Hiszen hány helyen fürödhetünk meg az ország legnagyobb merülőmedencéjében a parti szaunázás után? Siófokon és Lellén mindenképp. De máshol? Vagy hol vehetünk részt Mikulás regattán? A vitorlázás ugyanis nemcsak nyáron lehetséges! És akkor még nem is beszéltünk olyan kedves kezdeményezésekről, mint az I. Siófoki Motoros Mikulás esemény, ahol motoros Mikulások viszik az ajándékokat a kórházban fekvő beteg gyerekeknek.

És még egy szót sem ejtettünk a Balaton téli csodáiról. Éljen a balatoni tél és a balatoni advent!

img_20171215_055118.jpg

Ha tetszett, amit olvastál, gyere és csatlakozz MinaVidi Facebook  vagy Instagram oldalához, vagy maradj itt a blogon, ahol további ötleteket találsz balatoni kirándulásokhozegyütt töltött időhözmeséléshez és úgy általánosságban a balatoni hangulathoz, életérzéshez.