Régen mindennapos étel volt, ami gyakran került a szegények asztalára, ma jóformán csak annyit tudunk róla, hogy Éliás és Tóbiás, meg hogy ettek belőle. Pedig olyan étel, amihez többnyire mindig van otthon alapanyag, ezért bármikor előrántható háziasszonyi tarsolyunkból. Ráadásul mi a lustaasszony változatát kedveljük, ami túl sok időt sem igényel. Lássuk hát a dödölle, vagy más néven gánica receptjét!

img_20181203_081822.jpg

Hozzávalók

  • 1 kg krumpli
  • 25 dkg liszt
  • Zsír
  • 2-3 fej hagyma
  • Kockázott bacon (opcionális)

Elkészítés

A krumplit hámozzuk meg, kockázzuk fel, és tegyük fel annyi vízben, amennyi ellepi. Eközben bő zsírban pirítsuk meg a bacont és a hagymát. Ha megpuhult a krumpli, törjük össze a vízben, és keverjük össze a liszttel, hogy egy sűrű masszát kapjunk. (Aznap elhagyhatjuk a súlyzós karizomgyakorlatokat) Kicsit még rotyogtassuk össze, majd vegyünk elő egy tepsit és egy kanalat. A kanalat a hagymás-baconos zsírba mártsuk bele úgy, hogy gazdagon maradjan rajta minden, majd szaggassunk ki vele egy adag krumplis masszát, és rakjuk a tepsibe. Ezt addig ismételjük, amíg amíg alapanyagaink el nem fogynak. Ezután 15-20 percig süssük 180 fokon, hogy jól összepiruljon.

Tejföllel tálaljuk.

Mi főételként szoktuk enni, mert így elkészítve elég laktató, de sokan csak köretként használják.

Tipp1: a bacon elhagyásával és a zsír olajra cserélésével vega, vegán változatot is készíthetünk belőle.

Tipp2: múltkor nővérem zabliszttel készítette, úgy is pompás! Ha tehát gluténérzékenyek vagyunk, próbálkozzunk más lisztekkel!

Jó étvágyat! Éliás! Tóbiás!

img_20181203_082010.jpg

Ha tetszett, amit olvastál, gyere és csatlakozz MinaVidi Facebook  vagy Instagram oldalához, vagy maradj itt a blogon, ahol további ötleteket találsz balatoni kirándulásokhozegyütt töltött időhözmeséléshez és úgy általánosságban a balatoni hangulathoz, életérzéshez.