A Balatonnál számos Árpád-házi király megfordult, van, aki még nyughelyéül is a magyar tengert választotta. Kvízünkben felelevenítjük a balatoni történelmi pillanatokat.

/5
211

Királyok a Balatonnál

Tedd próbára a tudásodat a Balatonról!

1 / 5

Miért némák a legenda szerint a törökkoppányi békák?

2 / 5

A tihanyi apátság alapítója nyugszik az altemplomban. Ki ő?

3 / 5

Ki alapította a somogyvári bencés apátságot, ahol ma izgalmas Nemzeti Emlékhely mutatja be az egykor az országrész központjának számító helyet?

4 / 5

Gömbkilátó LellérőlImre király öccse el akarta tőle nyerni a trónt, ezért többször harcolt vele. Egy ízben Rádpusztánál (Balatonlelle) ütköztek meg. Ki volt ez a testvér, aki végül mégis király lett?

5 / 5

A szigligeti várat a pannonhalmi bencések kezdték építeni, de annyira megtetszett a tatárjárás után a várak jelentőségét felismerő királynak, hogy egy cserével megszerezte 1262-ben. Ki volt ez a király?

0%

Ha tetszett, amit olvastál, gyere és csatlakozz MinaVidi Facebook  vagy Instagram oldalához, vagy maradj itt a blogon, ahol további ötleteket találsz balatoni kirándulásokhozegyütt töltött időhözmeséléshez és megnézheted fotóimat is.  

Vagy olvass bele mesekönyvembe, amiben két balatoni tündérke egy régi legenda nyomába ered, hogy kiderítsék, hova tűntek az óriások, akiknek köszönhető a Balaton születése.  Itt meg is tudod rendelni, hogy legyen saját példányod is!

könyv mockup