A füge eredete az ókori időkre nyúlik vissza. Már Egyiptomban és Mezopotámiában is ismerték és termesztették, és az ókori görögök és rómaiak is nagyra értékelték. A füge az egyik legrégebbi termesztett gyümölcs, amely már több ezer éve jelen van az emberiség táplálkozásában és kultúrájában. A levele is sokoldalú, lehet például szörpöt vagy teát készíteni belőle, de intim részek takarására is kiváló. Legalábbis az Ádámot és Évát ábrázoló képek szerint. Szerintem marha kényelmetlen lehet, mert nagyon kemény és sprőd.

De ne szaporítsuk tovább a szót, hiszen igazából a füge terméséről szeretnék most inkább beszélni. Nálunk idén különösen bő a termés. Még csak augusztus van, és már a második termést szedtük le, és bizony még van bőven. Mivel a fügét alapvetően csak frissen lehet megenni (nem érik be később, tehát nem lehet hamarabb leszedni), ezért rendszeresen egyszerre szembesülünk rengeteg terméssel. És mivel a környéken elég sok van, szomszédainkra sem tudjuk rásózni a felesleget.

Mi legyen hát vele? Ehhez hoztam 3 tippet.

nfd

1. Fügelekvár

A fügelekvár klasszikus és egyszerű módja annak, hogy megőrizzük a füge ízét egész évben.

nfd

Hozzávalók:

  • 1 kg füge
  • cukor – a legtöbb recept szerint feleannyi cukor kell, mint füge, tehát
    500 g, de nekünk az túl sok volt, az érett fügéhez bőven elég volt nekünk 200 g
  • 1 citrom leve
  • fahéj, gyömbér, vanília ízlés szerint

Füge lekvár elkészítése: 

Mossuk meg a fügét, vágjuk le a végüket és vágjuk mindegyiket négybe. Ha esetleg lenne sérült, megbarnult rész, azt feltétlenül vágjuk ki belőle!

Ezután fedő alatt kezdjük el párolni, majd amikor levet eresztett, levehetjük a fedőt, mehet rá a citrom és a fűszerek. Körülbelül egy óráig főzzük, időnként persze kavargassuk, nehogy odakapjon.

Ha már besűrűsödött, turmixoljuk le. Majd töltsük üvegekbe, fordítsuk negyed órára fejjel lefelé, utána pedig mehet a szárazdunsztba (paplanok közé 2-3 napra).

Az elkészült fügelekvárt használhatjuk süteményekbe, húsokhoz, de egy egyszerű vajaskenyéren vagy vajas kalácson is fenséges! Vagy rakjuk joghurtba, egy kis zabpehellyel kész a fincsi reggeli!

2. Füge sajt

A fügesajt különleges és ízletes csemege, amely tökéletes ajándék vagy desszert lehet.

Hozzávalók:

  • 1 kg friss füge
  • 200 g cukor (megint csak a füge édességétől és saját ízlésünktől függ)
  • 1 kk citromsav

Elkészítés:

  1. A fügéket mossuk meg, majd vágjuk apró darabokra.
  2. Tegyük egy lábasba, főzzük közepes lángon, amíg a füge teljesen megfő.
  3. Turmixoljuk le.
  4. Adjuk hozzá a cukrot, a citromsavat.
  5. Főzzük tovább, de most már folyamatos kevergetés mellett. Akkor van kész, ha egy tányérra cseppentve nem folyik el.
  6. Öntsük a keveréket szilikonos vagy folpackkal bélelt formákba, és hagyjuk teljesen kihűlni és megszilárdulni.
  7. 2 nap után sütőpapírral bélelt tepsire tegyük, hogy a másik fele is ki tudjon száradni.
  8. Szeleteljük és tálaljuk.

3. Kecskesajtos, mézes-diós grillezett füge

Ez a recept egy elegáns és ízletes előétel vagy desszert, amely garantáltan lenyűgözi vendégeidet.

Hozzávalók:

  • 8 friss füge
  • 100 g kecskesajt
  • 2 evőkanál méz
  • 50 g dió, durvára vágva
  • Olívaolaj

Elkészítés:

  1. A fügéket mossuk meg, majd vágjuk félbe.
  2. Rakjunk a fügékre kecskesajtot.
  3. Locsoljuk meg mézzel, és szórjuk meg a durvára vágott dióval.
  4. Kenjük meg a fügék külső részét olívaolajjal.
  5. Grillezzük a fügéket közepes lángon, amíg a sajt megolvad és a füge enyhén karamellizálódik (kb. 5-7 perc).
  6. Tálaljuk azonnal, melegen.

Nyamiiiii! Vagyis egészen pontosan: jó étvágyat (ahogy ez kulturált bloggerhez illik :-))

Ha tetszett, amit olvastál, gyere és csatlakozz MinaVidi  Facebook   Instagram  vagy tiktok ldalához, vagy maradj itt a blogon, ahol további ötleteket találsz balatoni kirándulásokhozegyütt töltött időhözmeséléshez és megnézheted fotóimat is.  

Vagy olvass bele valamelyik könyvembe, a balatoni mondákat és legendákat összegyűjtő Csodák tavába, vagy az apróbbaknak szóló meseregényembe, amiben két balatoni tündérke egy régi legenda nyomába ered, hogy kiderítsék, hova tűntek az óriások, akiknek köszönhető a Balaton születése.  Itt meg is tudod rendelni, hogy legyen saját példányod is!