A gyerek a vendégségben tömi magába a chipset, mert ilyet otthon sosem ehet. Ismerős a kép? Bár mi nem vagyunk ennyire egészségtudatosak, azért valahol igazat adunk az ilyen szülőknek. Főleg, ha elolvassuk a chipses zacskón az összetevőket. De muszáj, hogy a gyerekek (és felnőttek) kedvenc rágcsája egészségtelen legyen? Bemutatunk négy egyszerű chipset vendégváráshoz, családi mozizáshoz, ami ízfokozók nélkül is abbahagyhatatlan!
Igazából az összes chips elkészítése végtelenül egyszerű: a megpucolt gumókat uborkaszeletelővel vágjuk vékonyra, sütőpapírral bélelt tepsibe rakjuk úgy, hogy ne fedjék egymást, és vékonyan kenjük meg olajjal. Ezután 150 fokon süssük meg, érdemes egyszer meg is forgatni. Célszerű folyamatosan figyelni, mert hamar odaég. Ha kész, fűszerezzük sóval, zöldfűszerrel, vagy bármilyen ízlésünknek megfelelő fűszerkeverékkel.
Na persze lehet bő olajban is kisütni, úgy kétségkívül ropogósabb, viszont az egészségfaktor jelentősen csökken.
Figyelem! Mindegyik zöldségchipsre jellemző, hogy rendkívül illékony, szobahőmérsékleten percek alatt szublimál, ezért célszerű a konyhát hermetikusan lezárni, esetleg vizesárkot, csipkebokrot alkalmazni a konyhaajtónál. Vagy leküldeni Apát a kölykökkel játszótérre. Így talán megmarad a chips a vendégségre.
1. Batátachips
A batáta vagy édesburgonya különösen népszerű a gyerkőcök körében. Nyersen tízórainak, pürének fahéjjal, grillezve, sütve, főzve – bárhogy. Természetesen a cips-formátum sem maradhat ki! És ezt egy cseppet sem bánjuk: tele van ugyanis vitaminokkal, olyan ásványi anyagokkal, mint a kálium, a réz vagy a mangán, és még a kalóriatartalma is egész alacsony.
2. Zellerchips
3. Céklachips
Nagymamám gyerekorvosának mondása: cékla mindennap legyen az asztalon a téli időszakban! (említett gyerekorvos másik, családunkban kötelező érvényű tanácsa: a gyerekre mindig egy réteggel kevesebb ruhát kell adni, mint amivel anyuka megnyugodna! Ezt azóta nálunk generációk tartják be – a gyerekek legnagyobb örömére, és a többi szülő rosszallására. Mivel a megbetegedési statisztikáink nagymamám gyerekorvosát igazolják, a céklás tanácsot is komolyan vesszük). Ha nem is minden nap, de gyakran kerül cékla az asztalra: savanyúságként anyósomtól, almás pirított cékla köretként nővérem receptje alapján, céklakrémlevesként – szerencsére igen sokoldalú zöldség. Emiatt nem maradhat ki a chipsek közül sem! Az elkészítés hasonló a többihez, fűszerezni viszont egyáltalán nem kell – magában is mennyei édeskés ízével!
4. Karalábéchips
A karalábé – bár nyersen fogy nálunk leginkább – szintén különleges ízélményt nyújt chipsként. Megőrzi markáns tavaszi ízét – ropogós formában. A fűszerezést sajnálatos módon még nem sikerült kitapasztalnom, mire sor került volna rá, hűlt helyét találtam. 🙂
Próbáljátok ki! Jó étvágyat!
Ha tetszett, amit olvastál, gyere és csatlakozz MinaVidi Facebook vagy Instagram oldalához, vagy maradj itt a blogon, ahol további ötleteket találsz balatoni kirándulásokhoz, együtt töltött időhöz, meséléshez és úgy általánosságban a balatoni hangulathoz, életérzéshez.