Egy májusi séta alkalmával beszívhatjuk magunkba a tavasz bódító illatát, és nincs is jobb annál, mintha ezt palackba zárva a polcunkra raktározzuk, hogy egy vendégség alkalmával vagy vasárnapi ebéden ezzel villantsunk. Három egyszerű recept palackba zárt tavaszillattal.

img_20200510_141803.jpg

1. Bodzaszörp

Az igazi klasszikus a bodzaszörp, szerintem nincs magyar ember, aki ne ismerné. Mi amúgy nem vagyunk nagy szörpösök, de azért egy-egy üveggel mégis szoktunk készíteni. Emiatt aztán a legegyszerűbb változatot szoktuk készíteni mindenféle tartósítás nélkül, mert úgyis hamar elfogy.

Hozzávalók

  • 15 db bodzavirág
  • 2 citrom karikákra vágva
  • 2 liter víz
  • fél kiló cukor
  • 10 gr citromsav

Elkészítése:

Szedjünk 15 db bodzavirágot biztonságos helyről, vagyis lehetőség szerint ne forgalmas autóutak mentén gyűjtögessünk.A leszedett bodzavirágot jó alaposan mossuk meg, hogy a bogarakat és egyéb szennyeződést eltávolítsuk, rakjuk egy lábosba, és öntsünk rá annyi vizet, amennyi ellepi. Vágjuk bele a megmosott, karikára vágott citromot (ha nem bio, akkor hámozzuk meg, hogy a héja ne kerüljön bele). Ezután konyharuhával lefedve hagyjuk állni két napig, időnként azért kevergessük meg.

img_20200511_155353_107.jpg

A harmadik napon főzzünk fél liter vízből és a fél kiló cukorból szirupot, majd ha kicsit lehűlt, a leszűrt bodzalevünket öntsük bele. Ezután forraljuk fel, rakjuk bele a citromsavat, és töltsük tiszta üvegbe. Van, aki egyébként pont fordítva csinálja: a szirupban áztatja a virágokat.

img_20200510_122835.jpg

2. Orgonaszörp

Következő szörpünk egyszerűen a virágillat tobzódása. Nem szerepel a gyógyító szörpök között, ugyanis az orgona jótékony hatásai pont nem a szörphöz kötődnek (a leveléből készült tea megfázásra, a virágából készült tinktúra pedig ízületi fájdalmakra jó a népgyógyászat szerint), mindazonáltal erős aromája miatt a különleges ízek kedvelőinek nem fog csalódást okozni.

img_20190428_063924_1.jpg

Hozzávalók:

  • 2 csésze orgonavirág
  • 1 csésze víz
  • 1 csésze cukor
  • egy csipet citromsav

Elkészítése: 

A virágról csípjük le egyenként a szirmokat, úgy, hogy zöld ne kerüljön bele. Ezután mossuk le alaposan. A vízzel forraljuk fel a cukrot. Amikor felolvadt, rakjuk bele a virágokat, 4-5 percig forraljuk együtt, majd állítsuk le, és adjuk hozzá a citromsavat. Lehet citrommal is készíteni, de a citromsavtól szebb lesz a színe. Na, persze az enyémnek így sem lett nagy színe, lévén, hogy félig fehér orgonával készítettem. 🙂 De az íze, fenséges! Igazi anyák napi íz és illat! Szűrjük le, és kóstoljuk meg! Azon különös esetben, ha mégsem fogyna el ez a mennyiség azonnal, tároljuk hűtőben. Vagy adjuk másnak, hiszen gasztroajándéknak is nagyon menő. 🙂

3. Fenyőrügyszirup

A fenyőrügyszirup készítése eltér a hagyományos szörpöktől, de megéri a kicsit több macerát. Egészen különleges aromájú, van, akinek a karácsonyt idézi, van, akinek a fa szaunát, van, aki meg csak gondolkodás nélkül megnyalja utána a tíz ujját. 🙂  A fenyőrügyszirup vérszegénységre, köhögésre, emésztési zavarokra is kiváló.

img_20180512_193845.jpg

Alapvetően májusban jön el a fenyőszüret ideje (bár idén már áprilisban is el lehetett kezdeni): ekkor kell levágni a 3-4 centis hajtásokat. Nevével ellentétben tehát nem a fenyő rügyéből készül, hanem a friss, harsányzöld hajtásokból. Ezeket jó alaposan mossuk meg, hogy ne maradjanak rajta bogarak, pókháló és egyéb szennyeződések. Ezután rakjuk ki száradni.

Ha már teljesen megszáradt, egy jól zárható üvegben rétegezve kell lerakni a fenyőhajtásokat és a mézet vagy cukrot (én már mindkettőt próbáltam, mindkettő nagyon finom volt). Ezután egy hónapra el kell rakni úgy, hogy hetente egyszer meg kell fordítani (ezért kell jól záródó üvegnek lenni).

Egy hónap után már szépen kiereszti a levét, ekkor leszűrjük, a fenyőhajtások mehetnek kukába (van, aki ilyenkor ecetet készít belőlük). A kész fenyőrügyszirupot mi hűtőben tartjuk, és sajnos nem tudom, meddig áll el, mert már a nyáron el szokott fogyni, olyan finom. Van, hogy csak egy-egy kanalat eszünk belőle, van, hogy szörpnek használjuk fel, de mi szoktunk jégkockatartóban fogpiszkálóval jégnyalókát csinálni belőle.

Nálatok még milyen tavaszi szörpök készülnek?

Ha tetszett, amit olvastál, gyere és csatlakozz MinaVidi Facebook  vagy Instagram oldalához, vagy maradj itt a blogon, ahol további ötleteket találsz balatoni kirándulásokhozegyütt töltött időhözmeséléshez és úgy általánosságban a balatoni hangulathoz, életérzéshez.