Az ókortól napjainkig rendkívül népszerű ez a mediterrán növény, amelyből pompás lekvár főzhető!

img_20190911_2032162_1.jpg

A füge ősidők óta ismert kultúrnövény, elsősorban a Mediterráneumban és Keleten. A fáraók kedvenc gyógynövénye, a római légiók katonáinak kedvelt tápláléka, de az Ószövetségben is többször szerepel, az Újszövetségben pedig Jézus meg is átkozott egyet, ugyebár. Levelei igencsak sok mindent láttak. Takarták Ádám és Éva szemérmét (legalábbis a szégyenlős középkori festőknél), alattuk világosodott meg Buddha, de árnyékot adtak az anyafarkasnak is, miközben Remust és Romulust szoptatta. Sőt még a magyar történelemben is kapott szerepet, hiszen több forrás szerint is Mátyás királyunk fügébe harapott…

Gyógyhatásai közül leginkább a hashajtás és az emésztési zavarok kezelése az, amiben szinte minden internetes forrás egyetért. Egyébként magas szénhidrát-tartalma miatt rendkívül tápláló.

És most, hogy már minden tudunk a fügéről, főzzünk belőle lekvárt!

Hozzávalók:

  • 1 kg füge
  • cukor ízlés szerint (fú, az ilyeneket utálom a receptben, most mégis ezt mondom – más netes receptekben feleannyi kilót mondanak, mint a füge, de a mi ízlésünk ennyit nem kívánt, épp csak megszórtam a tetejét)
  • 1 citrom leve
  • fahéj, gyömbér, vanília ízlés szerint (már megint ez az ízlés szerint :-))

Elkészítése: 

Mossuk meg a fügét, vágjuk le a végüket és vágjuk mindegyiket négybe. Ha esetleg lenne sérült, megbarnult rész, azt feltétlenül vágjuk ki belőle!

Ezután fedő alatt kezdjük el párolni, majd amikor levet eresztett, levehetjük a fedőt, mehet rá a citrom és a fűszerek. Körülbelül egy óráig főzzük, időnként persze kavargassuk, nehogy odakapjon.

img_20190911_081849.jpg

Ha már besűrűsödött, turmixoljuk le. Majd töltsük üvegekbe, fordítsuk negyed órára fejjel lefelé, utána pedig mehet a szárazdunsztba (paplanok közé 2-3 napra).

Az elkészült fügelekvárt használhatjuk süteményekbe, húsokhoz, de egy egyszerű vajaskenyéren vagy vajas kalácson is fenséges!

Jó étvágyat!

Ha tetszett, amit olvastál, gyere és csatlakozz MinaVidi Facebook  vagy Instagram oldalához, vagy maradj itt a blogon, ahol további ötleteket találsz balatoni kirándulásokhozegyütt töltött időhözmeséléshez és úgy általánosságban a balatoni hangulathoz, életérzéshez.