Negyvenhat vonyarcvashegyi halász indult el lékhalászatra azon a napon. Hat odaveszett, és a másik negyven is csak a csodával határos módon menekült meg. Egy jégtáblára szorultak egyre távolodva a parttól, de a hirtelen megváltozó szél végül kisodorta őket a partra. Szerencsés megmenekülésük emlékére hálából építették a kápolnát a falubéliek. Legalábbis a vonyarcvashegyi legenda szerint…
img_20180603_092802.jpg

A valóságban inkább átépítésről lehetett szó, ugyanis ekkor, a XVIII. században már állt kápolna a Balaton fölé magasodó Szent Mihály dombon. A hely állítólag régen sziget volt, és már a római időkben is lakták. Őrtorony lehetett itt a netes leírások szerint, ami valóban hihetően hangzik tekintve a káprázatos kilátást. Később sem maradt kihasználatlanul a domb: remeték költöztek ide, de sajnos ennek nyomai már nem láthatók. Keressük hát fel a kápolnát!
img_20180609_080255.jpg
Egy piknikezőhelyen parkoltuk le az autót (legközelebb hozunk kockás pokrócot és piknikkosarat is), innen vezet fel a dombra egy erdei út. A domboldal egyben temető is, 1835-ből származik a legrégebbi sír, mohos sírköveket így éppúgy találunk, mint emlékfát és sziklát, előbbi a település nagyjainak, utóbbi egy hegymászónak állít emléket. Persze a gyerkőcök hamar letértek az útról, és az erdei ösvények egyikén szaladtak fel a kápolnához. Így ők ki is maradtak az alábbi dombormű megcsodálásából, ami a halászok menekülésének állít emléket az egykori halottasházban (mielőtt bárki aggódna, hogy végleg kimaradtak e kultúrélményből, megnyugtatok mindenkit, hogy visszafelé csere volt, ők mentek a betonúton, és nekem kellett az ösvényen szaladnom :-)):
img_20180609_080909.jpg
Amikor aztán felértünk a dombra, elállt a lélegzetünk (részben az emelkedő gyors abszolválása miatt): sötét fenyők között megbújó hófehér kápolna, háttérként pedig kék ég és a Balaton zöld vize fehér vitorlákkal – á, ilyen nincs is…
img_20180609_081329.jpg
A kápolnába sajnos nem tudtunk bemenni, mert misét tartottak éppen, így maradt a mellette álló szobrok megcsodálása. A káprázatos kilátással ezek is fantasztikus látványt nyújtanak.
img_20180609_080357.jpg
Esti meseként természetesen a negyven halász legendáját kellett mesélnem… De előkerült a Szent Mihály-hegyi remete története is.

Mit érdemes még megnézni a környéken? 

Ha tetszett, amit olvastál, gyere és csatlakozz MinaVidi Facebook  vagy Instagram oldalához, ahol további ötleteket találsz, balatoni kirándulásokhozegyütt töltött időhözmeséléshez és úgy általánosságban a balatoni hangulathoz, életérzéshez.