Ha azt halljuk, szőlőhegy, hangulatos borospincék, kirándulás, Balaton, a legtöbb embernek a Badacsony ugrik be. Pedig a déli parton is van egy különleges hegy, ami egyesíti a Balaton varázsát és a borvidékek hangulatát, ez pedig nem más, mint a lellei Kishegy. img_20190223_082202.jpg

Télen a pincészetek zárva tartanak, de ilyenkor is érdemes ezen a páratlan szépségű helyen kirándulni. A hetesről letérve a lovardánál raktuk le autónkat, és innen sétáltunk tovább az autóúton. Ez a betonút összevissza kanyarog a nagy pincészetek között. A Garamvárit még autóval hagytuk el, a Konyárit viszont már sétálva közeltíjük meg, egy idő után az erdei útra térve.

img_20190223_083206.jpg

Séta közben olyan különleges élményben lehet részünk, mint a homokfalba vájt fészkek. Mivel eddig mindig ősszel és télen jártunk erre, nem derült ki, hogy gyurgyalag vagy fecske lehet, ezért alig várjuk a tavaszt, hogy megtudjuk.

Feljebb haladva elérjük a Szent Donát kápolnát. Ez a templom egyszerűen képeslapra kívánkozik! Barokk stílusban épült, és manapság egy évben már csak egyszer miséznek, viszont egész évben várja a fotózni a vágyókat. Szent Donát egyébként a szőlősgazdák védőszentje, ezért a bejárati ajtó is ennek megfelelően van dekorálva. 🙂

img_20190206_082707_262.jpg

Ha szemfülesek vagyunk, akkor a telefon apró kamerájával be is kukucskálhatunk az ablak sűrű rácsán át.

img_20190223_074903.jpg

Itt további éttermeket, borászatokat találunk, például a Kiscsárdát vagy a Majtényi présházat, ahonnan páratlan kilátás nyílik a Balatonra. Valójában azonban gyakorlatilag bárhonnan mesés a panoráma.

img_20190223_082414.jpg

Ha tovább haladunk, nemsokára elérjük a Parkerdőt. Ennek elég vicces neve van, hiszen az ember egy ligetes, aprócska erdőt képzel a nevét hallva, miközben egy sűrű, sötét rengeteggel van dolgunk. Ezért aztán nyári melegben különösen kellemes (lehet) erre sétálni.

A geocaching rajongók egy geoládát is találnak a tábortüzes pihenőhelyen. Ez a mozgalom nagyszerű lehetőség arra, hogy a kirándulni kevésbé vágyó apróságokat belelkesítsük. A geocaching ládarejtők ugyanis világszerte rengeteg helyen dugdosnak el apró dobozokat, majd megadják a GPS koordinátákat honlapjukon, és többnyire bemutatják a környék nevezetességeit is. Így mindig van egy konkrét cél, ami a gyerekek szeme előtt lebeghet a kirándulás során, a láda ugyanis számtalan kincset rejt kindertojás figuráktól mindenféle apróságig, de megesett már, hogy valaki vagány melegentartó esőkabátot, vagy gps-készüléket helyezett el benne. A szabály rendkívül egyszerű: kivehetsz belőle valamit, ha te is raksz helyette valami mást. A kis füzetkébe pedig mindenki beírja, hogy mikor járt arra. Mindenkinek érdemes kipróbálni! img_20190223_080111.jpg

Ezen a pihenőhelyen van egy valamikor szebb napokat láthatott kilátó is, ám egyrészt már benőtték a fák, másrészt pár lépcsőfok is hiányzik, ezért kell némi akrobatikus képesség, hogy feljussunk, de télen azért innen is ki lehet kukucskálni. Ha pedig nyitott szemmel járunk, a természet apró csodáira is rábukkanhatunk.

img_20190223_080739.jpg

A Kishegy, ez a különleges hangulatú egész évben várja a kirándulni vágyókat, tavasztól őszig pedig a borrajongókat is!

img_20190223_083640.jpg

Mit érdemes még a környéken felfedezni? 

Balatonföldvár és környéke

Boglár, Lelle és környékük

Fonyód és környéke

Ha tetszett, amit olvastál, gyere és csatlakozz MinaVidi Facebook  vagy Instagram oldalához, vagy maradj itt a blogon, ahol további ötleteket találsz balatoni kirándulásokhozegyütt töltött időhözmeséléshez és úgy általánosságban a balatoni hangulathoz, életérzéshez.