Ha azt halljuk, szőlőhegy, hangulatos borospincék, kirándulás, Balaton, a legtöbb embernek a Badacsony ugrik be. Pedig a déli parton is van egy különleges hegy, ami egyesíti a Balaton varázsát és a borvidékek hangulatát, ez pedig nem más, mint a lellei Kishegy. 

lellei Szent Donát kápolna

A Kishegy megközelítése

Télen a pincészetek zárva tartanak, de ilyenkor is érdemes ezen a páratlan szépségű helyen kirándulni. A hetesről letérve a lovardánál raktuk le autónkat, és innen sétáltunk tovább az autóúton. Ez a betonút összevissza kanyarog a nagy pincészetek között. A Garamvárit még autóval hagytuk el, a Konyárit viszont már sétálva közeltíjük meg, egy idő után az erdei útra térve.

img_20190223_083206.jpg

Séta közben olyan különleges élményben lehet részünk, mint a homokfalba vájt fészkek. Mivel eddig mindig ősszel és télen jártunk erre, nem derült ki, hogy gyurgyalag vagy fecske lehet, ezért alig várjuk a tavaszt, hogy megtudjuk.

A Szent Donát kápolna

Feljebb haladva elérjük a Szent Donát kápolnát. Ez a templom egyszerűen képeslapra kívánkozik! Barokk stílusban épült, és manapság egy évben már csak egyszer miséznek, viszont egész évben várja a fotózni a vágyókat. Szent Donát egyébként a szőlősgazdák védőszentje, ezért a bejárati ajtó is ennek megfelelően van dekorálva. 🙂

img_20190206_082707_262.jpg

Ha szemfülesek vagyunk, akkor a telefon apró kamerájával be is kukucskálhatunk az ablak sűrű rácsán át.

img_20190223_074903.jpg

Itt további éttermeket, borászatokat találunk, például a Kiscsárdát vagy a Majtényi présházat, ahonnan páratlan kilátás nyílik a Balatonra. Valójában azonban gyakorlatilag bárhonnan mesés a panoráma.

img_20190223_082414.jpg

A Parkerdő

Ha tovább haladunk, nemsokára elérjük a Parkerdőt. Ennek elég vicces neve van, hiszen az ember egy ligetes, aprócska erdőt képzel a nevét hallva, miközben egy sűrű, sötét rengeteggel van dolgunk. Ezért aztán nyári melegben különösen kellemes (lehet) erre sétálni.

A geocaching rajongók egy geoládát is találnak a tábortüzes pihenőhelyen. Ez a mozgalom nagyszerű lehetőség arra, hogy a kirándulni kevésbé vágyó apróságokat belelkesítsük. A geocaching ládarejtők ugyanis világszerte rengeteg helyen dugdosnak el apró dobozokat, majd megadják a GPS koordinátákat honlapjukon, és többnyire bemutatják a környék nevezetességeit is. Így mindig van egy konkrét cél, ami a gyerekek szeme előtt lebeghet a kirándulás során, a láda ugyanis számtalan kincset rejt kindertojás figuráktól mindenféle apróságig, de megesett már, hogy valaki vagány melegentartó esőkabátot, vagy gps-készüléket helyezett el benne. A szabály rendkívül egyszerű: kivehetsz belőle valamit, ha te is raksz helyette valami mást. A kis füzetkébe pedig mindenki beírja, hogy mikor járt arra. Mindenkinek érdemes kipróbálni! img_20190223_080111.jpg

Ha továbbhaladunk, van egy kilátóterasz is, ahonnan gyönyörű kilátás nyílik a Balaton felé. 

balatonlellei kilátóterasz

A Kishegy, ez a különleges hangulatú egész évben várja a kirándulni vágyókat, tavasztól őszig pedig a borrajongókat is!

img_20190223_083640.jpg

Mit érdemes még a Kishegy környéken felfedezni? 

Balatonföldvár és környéke

Boglár, Lelle és környékük

Fonyód és környéke

Ha tetszett, amit olvastál, gyere és csatlakozz a MinaVidi Facebook  vagy Instagram oldalához, vagy maradj itt a blogon, ahol további ötleteket találsz balatoni kirándulásokhozegyütt töltött időhözmeséléshez és megnézheted fotóimat is.  

Vagy olvass bele mesekönyvembe, amiben két balatoni tündérke egy régi legenda nyomába ered, hogy kiderítsék, hova tűntek az óriások, akiknek köszönhető a Balaton születése.  Itt meg is tudod rendelni, hogy legyen saját példányod is!

könyv mockup