Még pár napig biztos kitart a kánikula, és ebben a hőségben jól jön minden jeges finomság, ami felfrissíti vendégeinket. Összeszedtük a legegyszerűbb, ám mégis látványos – és főként üdítő – vendégváró jeges italokat.

img_20180822_215206.jpg

1.  Granita melone – a dinnyés jégkása

A görögdinnye magas víztartalmával, édes ízével, gyönyörű színével szinte kínálja magát, hogy üdítő legyen belőle. Hát legyen! Készítsünk granitát, dinnyés jégkását!

Hozzávalók:

  • 500 gr görögdinnye (pucolva)
  • 1 evőkanál méz (vagy cukor)
  • 1 dl víz

A vízből és mézből szirupot főzünk. Amíg kihűl, megpucoljuk és kimagozzuk a dinnyét (ez a legstrapásabb az egészben). Majd leturmixoljuk – van, aki csak a felét turmixolja, a másik felét villával töri össze, így darabosabb eredményt kapunk, nálunk ez nem jött be, de ízlés kérdése. Ezután összekeverjük kihűlt szirupunkkal, és mélyhűtőbe rakva időnként megkevergetjük. Ha jól átfagyott, már tálalhatjuk is. Igazából nem is annyira ital lesz, mint inkább üdítő, nyári desszert.

img_20180821_072852_834.jpg

 2. Jégkása házilag

Gyerekvendégek? Mi lehet menőbb egy igazi jégkásánál? Ha nem is lesz tőle olyan a nyelvük, mint a fagyizókban kapható színezékektől ragyogó verziótól, azért imádni fogják így is! Egy műanyag tálba töltsünk szörpöt! Ha házi meggyszörpöt használunk, mint mi is tettük, egy kis céklalé segíthet a vadabb színeffekt elérésében. Ezután rakjuk a mélyhűtőbe, és kavargassuk meg időnként. Ez nagyon fontos, enélkül ugyanis jégtömbbé áll össze szörpünk. Ha viszont kevergetjük, nem marad el a wow hatás!

img_20180822_193807.jpg

3. Ice tea – a fűszerkertből

Házi jegesteánk egyaránt le fogja nyűgözni a gyerekeket és a felnőtteket is! Pedig ez is végtelenül egyszerű: főzzünk másfél liternél valamivel kevesebb teát. Mi a fűszerkertből vágtunk mentát és citromfüvet, de valójában bármilyen tea megfelel a célra. Ízesítsük ízlés szerint, cukorral, mézzel, citrommal. Ha pedig kihűlt, öntsük át egy ásványvizes palackba, akár dekorációként helyezhetünk bele menta és/vagy citromfűágacskát. Ezután rakjuk a mélyhűtőbe, és hagyjuk jól megfagyni. Ha pedig megjönnek a vendégek, már kínálhatjuk is őket. Ha teljesen megfagyott, rakjuk ki a napra, hamar elkezd olvadni. Így garantált a folyamatosan olvadó, folyamatosan hideg ice tea!

img_20180822_211959.jpg

 +1 látványos jégkockák

Igazából bármilyen üdítőből, akár egy egyszerű limonádéból is készíthetünk különleges jeges italt néhány vidám, színpompás jégkockával. Mi dinnyével, áfonyával és mentalevéllel színesítettük jégkockáinkat, de ennek csak a fantázink szabhat határt: volt már, hogy levendulát raktunk bele. 🙂

img_20180822_212535.jpg

Ha tetszett, amit olvastál, gyere és csatlakozz MinaVidi Facebook  vagy Instagram oldalához, vagy maradj itt a blogon, ahol további ötleteket találsz balatoni kirándulásokhozegyütt töltött időhözmeséléshez és úgy általánosságban a balatoni hangulathoz, életérzéshez.