A Balatonnál kevés helye van a spontainetásnak, már ami a szállásfoglalást illeti: legtöbben már télen, kora tavasszal lefoglalják a nyári nyaralás helyszínét. De mi van, ha rossz lesz az idő? Ehhez adunk pár tippet: íme, a legizgalmasabb helyszínek gyerekkel déli parton!

Romok

Elsőként talán nem a vár- és templomromok jutnak eszünkbe, amikor gyerekprogramról van szó, pedig igazán jó kalandot jelenthetnek. Klassz kirándulás szinte mindegyik, ha nincs strandidő, de az eső sem esik. Szinte mindenhol van elrejtve geoláda, és hát önmagában a romok között mászkálás, bújócskázás is izgalmas. Nekünk nagy kedvencünk a Kereki vár Balatonföldvár fölött, illetve a Szent László Nemzeti Emlékhely (ahova mindenképpen vigyetek magatokkal hűtőmágnest) Somogyváron. De szép túrát jelent a béndekpusztai templomrom, lélegzetelállító látvány a somogyvámosi pusztatemplom, és bár nem kőből épült, de remekül lehet futkosni a fonyódi palánkvárnál is.

Fonyódi palánkvár bejárat

Kilátók

Sokan mondják, hogy a déli partban egyedül az a jó, hogy szép a kilátás az északi partra. Na, szerintem ezt pont ezzel a poszttal tudom cáfolni, de ha már kilátunk, nézzük meg, hol tehetjük ezt meg, hiszen ez szuper program lehet gyerekkel a déli parton.

Kezdem szívem csücskével, Fonyóddal, ahol rögtön találunk 5 fantasztikus helyet a kilátásra. A Várhegyen lévő Széplátó épp nem látogatható (2022. nyár), de a Sipos-hegyről is pont ugyanaz a pazar kilátás fogad minket. A Walko-kilátó, az egész Panoráma-sétány, a katolikus templom melletti rész szintén lenyűgöző, ugraburga gyerekekkel szuper hely mindegyik. És ott van a hátborzongató történettel rendelkező Kripta Villa, aminek tetején a mesés kilátás mellé még fagyit, limonádét is kaphatunk.

Kripta villa

Boglár és Lelle hasonlóan kényeztet a kilátóhelyek sokaságával, persze nyilván a Gömbkilátóval illik kezdeni, ahol párszáz forintért csodálhatjuk meg a szemközti tanúhegyeket, de az egész Várdomb izgalmas Kék és Vörös Kápolnával, rózsalugassal, táltos emlékhellyel, Árpád-kori templomrommal. Lellén a Kishegy nyújt pazar panorámát, akár a Szent Donát kápolnától, akár a kilátóteraszról.

balatonlellei kilátóterasz

Balatonföldváron kihagyhatatlan a Hajózástörténeti Múzeum, ahol a kilátás mellett azt is kipróbálhatják a gyerekek, hogy tudnak beparkolni egy hajószimulátorral a kikötőbe, vagy egy szélgép segítségével megtapasztalhatják, milyen erős az egyes vagy kettes viharjelzés.

Siófokon szédületes élmény a forgó Víztorony. 🙂

Kirándulások

Bár a déli partnál nincsenek olyan klassz hegyek, mint az északin, de lehet, hogy még is jobb is ez apróságokkal. A többé-kevésbé vízszintes utak is jelenthetnek ugyanolyan izgalmas kalandot. A Siófoknál található Töreki tanösvény is szép, a somogybabodi Szentkút meglátogatása is igazán kellemes séta gyerekekkel. A fonyódi hegyen is jókat lehet kirándulgatni, ha pedig komolyabb túrára is kész a gyerkőc, akkor irány Nezde és az Almand tető Balatonföldvár fölött!

A Kis-Balaton a Kányavári szigettel és több izgalmas túráútvonallal, illetve a Diás-szigeti vezetett túrával szintén szuper célpont.

Különleges csodák

Vannak aztán olyan helyek, amik akár hangulatuk, akár különleges látnivalójuk miatt érdemes meglátogatni. Nálunk ide tartozik Gyugy, egy igazi kis ékszerdoboz Boglár mellett. Izgalmas mondáján, ami miatt búcsújáró hely lett, Árpád-kori templomán, az itt keresztező Szent György-vonalakon túl a Nemzeti Csillagok ösvénye volt nálunk a gyerekeknek nagy élmény.

Gyugy
Egy apró ékszerdoboz Gyugy

Szintén Boglár mellett találjuk a bugaszegi Téglagalériát, ami egy egészen elképesztő ember egészen elképesztő alkotása, de apró méretéhez képest a boglári Csavargőzös is szuper hely volt lelkes idegenvezetőjével és programjaival.

A somogyvámosi Krisna-völgy szintén kihagyhatatlan program, akár a búcsúján vagy a különböző fesztiválszerű programjain keressük fel, vagy csupán egy átlagos hétvégén. Érdekes a gyerekeknek megismerni egy számunkra teljesen idegen kultúrát.

Krisnavölgy
Krisnavölgy

A Kőrös-hegyi levendulás különösen csajos programként kiváló, oda feltétlenül festői szoknyában, kalapkával érkezzetek!

A különleges élmények között nem lehet kihagyni a siófoki Fejjel-lefelé házat sem, aminél első körben azért voltak aggályaim, de később ezek szertefoszlottak.

Hasonlóan izgultam először, mennyire fog nekünk tetszeni a balatonszentgyörgyi Csillagvár, de ez sem tartott sokáig. 🙂

Bár nem kifejezetten déli part, de nincs messze a nyugati medence déli településeitől Keszthely, ami önmagában egy csoda csigaparlamenttől babamúzumon át a Festetics-kastély. Nekünk itt a legnagyobb élményt a külön is látogatható Vadászati Múzeum és vasútmodell kiállítás jelentette.

Vasútrajongók nem hagyhatják ki a balatonfenyvesi kisvasutat sem, ráadásul, hogy anyának is izgalmas legyen, érdemes csütörtökre vagy vasárnapra szervezni ezt a programot, amikor Imremajornál egy bűbájos kézműves piac várja az érdeklődőket.

Állatok minden mennyiségben

Van-e olyan gyerek, aki nem szereti az állatokat? Szerintem nincs. Szerencsére a Balatonnál bőven akad belőlük. Megcsodálhatjuk őket, simogathatjuk őket, felülhetünk a hátukra. A siófoki Bella Állatpark, a kereki Madárkert, a kápolnapusztai Bivalyrezervátum ezer élményt kínál, és akkor még nem is beszéltünk a Csillagvárnál tartott sólyombemutatókról, vagy a rádpusztai Élménybirtokról.

Na, persze, ha igazi Állatkertre vágyunk, akkor érdemes átkompozni a túlpartra és a Veszprémi Állatkertet célbavenni.

Az is igaz, hogy elég, ha kicsit is figyelmesebben figyeljük a partot, máris páratlan élményben lehet részünk!

Gyurgyalag Fonyódnál

Kalandparkok a legjobbak a gyerekkel a déli parton!

Nagy élményt jelenthetnek kicsinek, nagynak egyaránt a Balaton környéki kalandparkok. A legismertebb talán a kicsit távolabb elhelyezkedő Katica tanya, de a zamárdi Kalandpark is szuper kikapcsolódás, nem is beszélve a bogláriról, ahol sikítozva csúszhatunk le a bobbal. 🙂

Esős időben viszont érdemes meglátogatni a Zobori Élményparkot, mert ott zárt helyen is vannak attrakciók.

Zobori Élménypark csúszda

Hajózás

A hajózás is nagyszerű program. Akár Fonyódtól Badacsonyra, akár Boglárról Révfülöpre vagy Szántódról Tihanyra megyünk, nem fogunk unatkozni. De kereshetünk a számtalan sétahajós vagy akár kalózhajós programból is, nekünk például nagyon tetszett a siófoki Talizmán kalózhajó programja, ahol a kapitány rövid időre még a kormányt is átadta a gyerekeknek!

Na, ki fél még attól, hogy program nélkül marad hűvösebb időben? 🙂

Ha tetszett, amit olvastál, gyere és csatlakozz MinaVidi Facebook  vagy Instagram oldalához, vagy maradj itt a blogon, ahol további ötleteket találsz balatoni kirándulásokhozegyütt töltött időhözmeséléshez és megnézheted fotóimat is.  

Vagy olvass bele valamelyik könyvembe, a balatoni mondákat és legendákat összegyűjtő Csodák tavába, vagy az apróbbaknak szóló meseregényembe, amiben két balatoni tündérke egy régi legenda nyomába ered, hogy kiderítsék, hova tűntek az óriások, akiknek köszönhető a Balaton születése.  Itt meg is tudod rendelni, hogy legyen saját példányod is!

Csodák tava mockup