Ahogy nincs budapesti ember, csak pesti vagy budai, ugyanolyan éles a különbség a Balaton déli és északi part hívei között. A legtöbben elvakult rajongói a nagy víz egyik oldalának. Igazából mi is. Mégpedig kisgyerekes családként mi a délinek. Elhoztunk 5 érvet azért, hogy miért.

img_20190531_070716.jpg

1. Sekély víz

A déli part egyik legnagyobb előnye a sekély víz. Ennek előnyeit szerintem egy kisgyerekes családnak sem kell ecsetelnem. Az viszont talán kevésbé ismert, hogy emiatt pl. az olyan sportokat, mint a windsurf is sokkal kényelmesebben és biztonságosabban lehet megtanulni. Ha vízbe pottyan a gyerek, leér a lába. 🙂 Ha elsodródik, és még nem megy a krajcolás, hátszelezés, egyszerűen kigyalogol. Amúgy ha már windsurfnél tartunk, a többnyire északi szél is a déliek malmára hajtja a vizet: ha az ember kisodródik, akkor is a partra sodródik ki, nem be a mélyvízbe.

img_20190718_071822.jpg

 2. Naplemente és az aranyhíd

Az északi partiaknak már rég fellőtték a pizsamát, amikor a déli parton még javában fröccsözgetünk a parton, és a gyerekeket képtelenség kiszedni a vízből, hiszen “miért jöjjünk ki, még világos van!”

A varázslatos naplementékről és az aranyhídról ne is beszéjünk! Apropó! Mindenki tudja, mi az aranyhíd? Az a káprázatos természeti jelenség, amit a lenyugvó nap fest a Balaton vizére.

Télen aztán a naplementéket gálánsan átengedjük az északi partiaknak (a magyarázat a Föld forgásában keresendő). Hadd élvezzék egy kicsit ők is… 🙂

img_20180317_124426.jpg

3. Élő történelem

Mivel a déli part már a római kortól lakott volt, számos történelmi emléket találunk. Na jó, rómait kevésbé, de középkorit annál inkább. A somogyvámosi pusztatemplom, a somogyvári bencés apátság romjaira épült Szent László Nemzeti Emlékhely, Árpád-kori templom Gyugyon, ugyanebből a korból megmaradt templomrom Rádpusztán (Balatonlelle) és Hetyén (Siófok), Fejérkő vára Kerekiben (Balatonföldvár), Kupa-Koppány Emlékpark Nezdén – csupa olyan emlékezetes hely, amit minden történelemrajongónak látnia kell. Meg egyébként mindenkinek. Főleg ha épp nincs strandidő a parton.

img_20170822_062417_resized_20170822_062430048.jpg

4. Kikapcsolódás

A déli part végtelenül változatos szórakozási lehetőségeket kínál: fesztiválok a zamárdi Soundtól a fonyódi Rockbalatonig, levendulaszüret számtalan romantikus programmal a Kőröshegyi Levendulásban, Madárkert Kerekiben, forgó víztorony és óriáskerék Siófokon, bulik fiataloknak, gyerekprogramok családoknak, bicikli- és evezőstúrák a sportosaknak, piacolás Fonyódon vagy Imremajorban – képtelenség felsorolni a sok programot és szórakozási lehetőséget, amit a déli part kínál – és nemcsak a szezonban!

img_20190715_105724.jpg

5. Kilátás

Ez az egy, amit még az északi partiak is elismernek, hiszen ahogy a mondásuk tartja: a déli partban az egyedüli jó az északi part látványa. Tényleg lenyűgöző a mindig változó színű Balaton az északi parti tanúhegyek látványával. És bár a köztudatban a déli part síkvidékként él, azért van ott is bőven magaslat, ahonnan még pazarabb a kilátás. Menjünk csak fel a fonyódi kilátók egyikébe, vagy simán csak a sétáljunk végig a Panoráma-sétányon, másszunk fel a boglári Gömbkilátóba, a földvári Hajózástörténeti Múzeumba, vagy üljünk be egy körre a siófoki óriáskeréken – nem bánjuk meg!

img_20180830_212346.jpg

Nektek miért a déli part a kedvencetek? 🙂

Ha tetszett, amit olvastál, gyere és csatlakozz MinaVidi Facebook  vagy Instagram oldalához, vagy maradj itt a blogon, ahol további ötleteket találsz balatoni kirándulásokhozegyütt töltött időhözmeséléshez és úgy általánosságban a balatoni hangulathoz, életérzéshez.