A Balaton környékén számos településnél találunk szépséges Árpád-kori templomromokat, amiket egy könnyű sétával, biciklizéssel elérhetünk és megcsodálhatunk. Előfordul azonban, hogy a templomokhoz tartozó település már rég a múlté, és így szántóföldek közepén, lakott településektől távol találjuk a romokat. Öt ilyen eldugott templomrom most a célunk.

Somogyvámosi Pusztatorony

Somogyvámos közelében találjuk ezt a mesés romot, amit a helyiek Pusztatoronynak neveznek. Az Árpádok korában építették – nagy valószínűség szerint – a johanniták. Persze nem a semmi közepén, hanem egy Csopak nevű településen, amit a későbbiekben sajnos elpusztítottak a törökök.

De szerencsére a templomot itt hagyták nekünk, hogy ott álljunk alatta, érezzük saját kicsiny mivoltunkat, csodáljuk a régiek építészetét, a monumentális kőtornyot.

Béndekpuszta

Béndekpuszta is teljesen elnéptelenedett, így ilyen települést nem is találunk, helyette Hács faluját kell keresnünk a térképen, Fonyódtól mindössze húsz kilométerre. 

Pedig Béndekpuszta már az avarkor óta lakott volt (az itt feltárt avar sírokban még aranytárgyakat is találtak), templomát a XIII. harmadik században építették, de az első írásos emlék csak 1331-ben említi. A török időkben a falu lakossága a templomba menekült, amit rájuk gyújtottak a támadók, és állítólag mindenki bent égett. El is néptelenedett a falu.

A XVIII. században aztán újranépesült, szép új klasszicista templomocskát is építettek maguknak, amit egyébként rendkívül takarékos módon részben a régi templomra építettek. Így itt egyszerre két templomot is találunk: az igen romos Árpád-korit és a kis klasszicista kápolnát.

Béndekpuszta templomrom

Uzdpuszta

A templomot valószínűleg az 1880-as években építtette Uzdpuszta akkori birtokosa, Chernel Gyuláné. A kápolnában temették el a Chernel család tagjait.

A hely megközelítése korántsem egyszerű. A 67-es úton indultunk el a Balaton felől, kb. háromnegyedórás autóútra számítsunk. Az egykori településnek már nyoma sincs, ezért valamelyik szomszédos faluból közelíthetjük meg. Lehet ez Gölle vagy Kazsok is. Egy idő után bármelyik irányból is megyünk, egy kőkereszthez jutunk. Itt kell a keresztútra letérnünk, Kazsok felől balra, Gölle felől jobbra. Hamarosan vizesárkon keltünk át, gyönyörű facsoporthoz jutottunk, majd megtaláltuk a leírásokban szereplő fehér zacskóval letakart oszlopot. Innen viszont bozótoson, szántóföldön kell átverekednünk magunkat, hogy megtaláljuk a hangulatos templomromot.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Ádándi templomrom

Siófoktól kb. 10 kilométerre találjuk Ádándot, ahonnan földút vezet úticélunkhoz, egy szántóföld közepére. 

Valaha ez persze nem a semmi közepe volt, hanem egy Hetye nevű település. Már 1082-ben megemlítették a veszprémi káptalan birtokai között, szóval a település igencsak régi. Temploma ennél azért később épült, körülbelül 1200 körülre becsülik a keletkezését. Még azt is tudjuk egy XIV. századi leírásból, hogy Szent János volt a védőszentje.

Aztán jött a török. S a falucskából és a templomból mindössze ennyi maradt.

Hetyei templomrom távolról

Dörgicsei kistemplom

Tekintsünk most át az északi partra is, hiszen ott is van több mesés templomrom. Ezek közül mi most a dörgicsei kistemplomot választottuk. Ez a bájos kis templomocska a XIII. században épült Szent Miklós tiszteletére. De szavak helyett beszéljenek inkább a képek!

Számotokra melyik a legkedvesebb templomrom?

Ha tetszett, amit olvastál, gyere és csatlakozz MinaVidi  Facebook   vagy Instagram oldalához, vagy maradj itt a blogon, ahol további ötleteket találsz balatoni kirándulásokhozegyütt töltött időhözmeséléshez és megnézheted fotóimat is.  

Vagy olvass bele valamelyik könyvembe, a balatoni mondákat és legendákat összegyűjtő Csodák tavába, vagy az apróbbaknak szóló meseregényembe, amiben két balatoni tündérke egy régi legenda nyomába ered, hogy kiderítsék, hova tűntek az óriások, akiknek köszönhető a Balaton születése.  Itt meg is tudod rendelni, hogy legyen saját példányod is!